Chomutov – Do Chomutova přijeli odborníci z ministerstev a vládních úřadů. Vedení města s nimi řešilo hlavně situaci na sídlištích.

Vedení města vzalo delegaci na střechu experimentu.

Jak pomoci společenstvím vlastníků, kteří mají problémy s nezodpovědnými majiteli bytů? Jak zlepšit bydlení na sídlištích? Takové a další otázky se řešily na setkání vládních úředníků a města.
„Byla to šance, jak na nejvyšší místa dostat náš pohled a naše problémy na sídlištích. Město jako takové nemá moc účinných nástrojů, jak problémy přímo řešit, ale samozřejmě se o to snažíme. Kdybychom měli lepší oporu v zákonech, tak by to šlo o dost lépe,“ komentoval návštěvu náměstek primátora Marian Bystroń.

Jedním z návrhů je například vázání výplaty sociálních dávek. „Z našeho pohledu by k řešení přispěla možnost vázat výplatu dávek hmotné nouze na úhradu všech závazku vůči společenství vlastníků jednotek a případně i na dodržování domovního řádu. Nyní město žádnou účinnou páku nemá,“ uvádí jeden z příkladů Marian Bystroń.

Vládní úředníci se v Chomutově zastavili při cestě po severních Čechách. Hlavním cílem jejich návštěvy bylo seznámení se situací na sídlištích a načerpání informací přímo od měst. „Z návštěvy mám dobrý pocit. V některých věcech jsme našli shodu, v jiných ne, ale je důležité, že se stát zajímá. Samozřejmě zásadní bude, jaké nástroje nakonec vláda či ministerstva schválí,“ dodal náměstek.

Kromě sídlišť se probírala i další témata. Například jak pomoci školám při výuce dětí se specifickými potřebami. Při jednání byl také představen projekt centra neformálního vzdělávání v bývalých městských lázních nebo připravovaná koncepce sociálního bydlení.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru