Chomutovsko – Kynologové se psi trénují na Mostecku a Chomutovsku na záchranné operace. Kromě nácviku vyhledávání v sutinách si zvířata zvykají na cestování vrtulníkem. Ten bývá v místě tragických událostí nejrychlejší dopravou. Přinášíme jedinečné záběry z pátku, které pořídil jeden ze záchranářů během dne pomocí dvou kamer, z nichž jednu měl umístěnou na přilbě.

Video: Michal Hrdlička / HZS ČR

Záchranáři trénují od 17. do 20. března v rámci takzvaného instruktážně metodického zaměstnání (IMZ) kynologů předurčených pro mezinárodní záchranné operace. Zázemí mají na Klínech. Z 19 účastníků cvičení jich jedenáct může v tuto chvíli vyrazit za hranice do postižených oblastí, třeba v případě zemětřesení. Mají příslušné atesty a mezinárodní zkoušky. Další účastníci cvičení mohou „sutinovat“ v České republice a do budoucna se mohou zařadit do mezinárodních záchranných operací.

V pátek se létalo vrtulníkem na Mostecku a Chomutovsku. Vrtulník vždy vysadil skupinu ve vytipované lokalitě vhodné k tréninku, kde psi vyhledávali figuranty - zavalené osoby. IMZ se koná pod hlavičkou Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Účastní se jej nejen kynologové hasičů, ale i policie či městské policie.

Na palubě vrtulníku se záchranářským psy. Foto: HZS ČR / Michal Hrdlička

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru