Chomutov – Žáky v chomutovské Základní škole Akademika Heyrovského nebezpečných radon neohrožuje. Dokazují to výsledky podrobného měření Státního ústavu pro radiační ochranu, podle kterých množství radonu nepřekračuje normy. O nejnovějších výsledcích měření informovala v pátek chomutovská radnice.

Základní škola Akademia Heyrovského.  Zdroj:webové stránky školy

Odborníci na měření radonu se na ZŠ Heyrovského vydali poté, co se při orientačním měření, o které si sama škola požádala, ukázaly zvýšené hodnoty radonu. Odborníci ze Státního ústavu radiační ochrany proto na škole výskyt radonu přeměřili. „V budově nebyly nalezeny místnosti, ve kterých by v době pobytu dětí byla překročena směrná hodnota,“ konstatuje nejnovější posudek.

Zároveň však odborníci upozorňují, že škola musí radonu nadále věnovat pozornost. Tedy hodně větrat, zvláště ráno a po víkendu, kdy se může radon v zavřených prostorách nahromadit. „To my budeme samozřejmě dodržovat. Jsem rád, že měření ukázalo, že při běžném provozu děti a učitelé nebyli vystaveni zvýšenému množství radonu,“ sdělil ředitel školy Miloš Zelenka. Třídy, které se kvůli možnému vysokému výskytu radonu dočasně přesunuly do Domečku, se vrátí zpět do školy.

Radon bude proměřen také v dalších chomutovských školách. „Věřím, že výsledky uklidní rodiče i pedagogy. Na dalších školách se radon měří, kdyby proměření ukázalo překročení norem, jsme jako město připraveni udělat protiradonová opatření,“ sdělil náměstek primátora Marian Bystroń.

Orientační měření radonu si u státního ústavu může objednat každý zdarma, trvá zhruba jeden rok. Chomutov stojí na podloží, ze kterého je vyvěrání radonu běžné. Nové stavby už mají povinnou ochranu proti radonu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru