Chomutov - O pouhou desetinu procentního bodu se v březnu zlepšila míra nezaměstnanosti na Chomutovsku. Aktuálně je zde bez práce 9,5 procenta lidí. V únoru to bylo 9,6 procenta. Z osmého místa ale okres vystoupal až na šesté. Patří tak stále mezi nejhůře postižené regionu v republice.

Pro srovnání celorepubiková čísla: K 31. březnu evidoval Úřad práce ČR celkem 443 109 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 6,1 % (únor 2016 – 6,3 %, březen 2015 - 7,2 %). Meziročně se o téměř 41 300 zvýšil počet volných pracovních míst. V mezinárodním srovnání měla ČR, podle výsledků za únor, druhou nejnižší nezaměstnanost v EU.

„Počet uchazečů v evidenci ÚP ČR byl v meziročním porovnání nejnižší od roku 2008. Tehdy v březnu jich bylo bez práce 336 297. Navíc neustále roste počet volných pracovních míst. Zaznamenáváme ochotu zaměstnavatelů investovat do rozvoje. Firmy rozšiřují své stávající provozy nebo budují nové. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a rozjíždějí se sezónní práce. V následujících měsících tak nezaměstnanost s velkou pravděpodobností ještě klesne,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Aktuální nabídku zajímavých pracovních pozic v našem regionu naleznete na našem webu zde:

[article]4879[/article]

Řada regionů hlásí nárůst poptávky po sezónních pracovnících ve stavebnictví, v zemědělství (např. sklizeň ovoce a zeleniny), pohostinství, turistickém ruchu, ve službách či v lázeňství. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce. ÚP ČR s nimi po splnění zákonných podmínek uzavírá dohody a hlavní nástup těchto činností očekává v dubnu.

Už nyní evidují některé kraje vyšší zájem zaměstnavatelů o zaměstnance na krátkodobé pracovní poměry. Tedy letní brigády. Hledají například kuchaře, číšníky, servírky, uklízeče, pomocníky v zahradnictví a ve stavebnictví. Poptávka je i po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny. Objevují se též nabídky pro plavčíky nebo dozor na dětských letních táborech.

I přes vysoký počet míst v nabídce ÚP se ne vždy daří je obsadit. Důvodů je hned několik. „Kromě nedostatku praxe, kvalifikace, dovedností a znalostí ze strany uchazečů o zaměstnání, to může být úroveň nabízené mzdy, práce na směny, např. v případě rodičů malých dětí či osob se zdravotním postižením, fyzicky náročná práce, vysoké nároky ze strany zaměstnavatele či nejistota v podobě termínovaných smluv. Problémem může být i omezená mobilita. Právě v tomto ohledu by měl pomoci situaci zlepšit příspěvek na podporu regionální mobility, který od dubna ÚP ČR standardně poskytuje v rámci pilotního projektu v pěti krajích,“ vysvětluje ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru