Pozor, hrozí silná ledovka, předpovídají meteorologové
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Poslední listopadový den Chomutovanům, zejména těm za volantem, zkomplikuje život. Již v ranních/dopoledních hodinách se začne projevovat studená fronta, která k nám dorazí standardně z Německa. Nejvíce se však předvede v odpoledních a večerních hodinách – řeč je o srážkách.

Problém je v tom, že v hladině 850 hPa (těsně pod základnou oblačnosti) budou teploty lehce kladné, kdežto při zemi nadále záporné. Kdyby nahoře i dole mrzlo, bylo by z toho pěkné sněžení s tvorbou sněhové pokrývky. Takhle budou z oblaků vypadávat dešťové kapky, které se po dosednutí ihned začnou měnit na led. V součtu by mělo napršet 3 až 7 mm srážek – podmínky pro silnou ledovku nanejvýš dobré. Takže pozor!

Sečteno a podtrženo: V pátek 30. listopadu po celý den oblačno až zataženo, od ranních/dopoledních hodin, hlavně ale odpoledne, s mrznoucím deštěm a následnou tvorbou ledovky. Nejvyšší odpolední teploty mezi -4 až 0 °C, ráno v minimu -3 až -7 °C.

V sobotu 1. prosince odstartuje, jako každý rok, meteorologická zima, avšak příliš to tak vypadat nebude. Budeme-li mít smůlu, což nejspíše ano, bude od rána až do večera zataženo nízkou oblačností. A i kdyby ne, se slunečními paprsky je nutné se rozloučit, neb vzdušný prostor budou sužovat i oblaka vyšších pater. Útěchou budiž alespoň to, že mrznoucí déšť již hrozit nebude, sobota popravdě žádné srážky nepřinese. Nejvyšší odpolední teploty mezi -4 až 0 °C, ráno v minimu -2 až -6 °C.

V neděli 2. prosince se naplno rozjede adventní čas, proto se ke slovu začne dostávat výrazná teplá vlna, která by v příštím týdnu mohla přinést až plus minus 13 °C. Plánujete-li nedělní podvečer a večer strávit na 1. náměstí, počítejte s deštěm. Nejvyšší odpolední teploty mezi 1 až 5 °C, ráno v minimu 1 až -3 °C. S dešťovými kapkami je mimochodem nutné počítat i na vrcholcích Krušných hor.

Předběžný výhled denních maxim v dalším týdnu:

  • 3. prosinec: 8 až 12 °C
  • 4. prosinec: 8 až 12 °C
  • 5. prosinec: 9 až 13 °C
  • 6. prosinec: 3 až 7 °C
  • 7. prosinec: 8 až 12 °C
  • 8. prosinec: 4 až 8 °C

(soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru