Jirkovští strážníci dostávali tři roky peníze, na které neměli nárok. Kvůli chybě při výpočtu mezd
Ilustrační foto
Chomutov

Jirkov – Město Jirkov mělo minimálně tři roky vyplácet svým strážníkům peníze za přesčasy a příplatky, na které neměli nárok. Vyplývá to ze zprávy o rekonstrukci mezd, kterou si nechal městský úřad zpracovat za roky 2015 - 2017. O případu informovalo opoziční hnutí Náš Jirkov. Neoprávněným vyplácením mezd strážníkům se zabývá policie.

Město mělo za tři roky neoprávněně vyplatit strážníkům celkem 1,3 milionu korun. Necelý milion přímo ve mzdách, zbytek na odvodech. Základní pochybení podle informací hnutí Náš Jirkov tkví v tom, že pro výpočet mezd strážníků byl zvolen špatný fond pracovní doby. To se promítlo do neoprávněného proplácení přesčasových hodin včetně příplatků za práci přesčas.

Na vše se přišlo až s příchodem nového ředitele Martina Řehůřka, kterému neseděl výpočet mezd pro strážníky na další rok. Město si nechalo nejprve zkontrolovat výpočet mezd na malém vzorku strážníků, poté zadalo hlubší audit. Jeho výsledky dostalo letos v lednu.

Celou věc začali řešit i kriminalisté. Na policii totiž někdo podal trestní oznámení pro porušení povinnosti při správě cizího majetku. Vedení města ale zatím žádné oficiální stanovisko k případu nezaujalo. Starostka Jirkova Darina Kováčová řekla zpravodajskému serveru iDnes, že městská rada projednávala případ minulý týden, protože ale vše řeší policie, rozhodla se počkat na její výsledky. “Kdybychom si sami určili nějaké viníky, ve výsledku by mohli být v rozporu s výsledky policie,” uvedla konkrétně pro iDnes starostka.

Hnutí Náš Jirkov s  vyčkávací taktikou vedení města nesouhlasí. Škoda podle nich vznikla městu, tudíž by právě vedení města mělo situaci okamžitě řešit a nenechávat to na policii.

Policie potvrdila, že se případem zabývá. Vzhledem k počátku vyšetřování ale nebude sdělovat žádné informace.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru