Iniciativa starostů k omezení dávek na bydlení má ohlas. Váš návrh je racionální. Budeme se jím zabývat, odepsal premiér
Představitelé Kadaně, Klášterce, Jirkova a Chomutova společně podepsali dopis předsedovi vlády Andreji Babišovi, kterému dali podnět k řešení situace, kterou zneužívají tzv. obchodníci s chudobou. Foto je z tiskové konference k tomuto tématu. Zdroj: město Klášterec nad Ohří
Chomutov

Chomutovsko - Jedno malé vítězství mají za sebou starostové měst Kadaně, Klášterce nad Ohří, Chomutova a Jirkova, kteří vyvíjejí společnou iniciativu k legislativním změnám zákona o sociálních dávkách na bydlení. Konkrétně zaslali dopis předsedovi Vlády ČR Andreji Babišovi s návrhem na změnu zákona o sociálních dávkách na bydlení. Z odpovědi vyplývá, že se vláda chce problematikou zabývat. Změna zákona by mohla znamenat zastavení migrace sociálně slabých do Ústeckého kraje.

Starostové otevřeně mluví o situaci, kdy obchodníci s chudobou vydělávají na těchto dávkách, které stát vyplácí početným rodinám. Peníze však končí v rukou pronajímatelů bytů a ve městech se kumulují problémy s nepřizpůsobivými. „Hájíme zájmy slušných občanů, kterým se zhoršila kvalita jejich bydlení, jsou to mnohdy senioři. Chtěli by dožít ve svém a přitom se bojí neslušných sousedů,“ říká Dana Jurštáková, místostarostka Jirkova, který je stěhováním nepřizpůsobivých z celé republiky do zdejších paneláků zvlášť zasažen.

Iniciativu za změnu zákonů přitom již několik let vede kadaňský starosta Jiří Kulhánek, který se spojil i s dalšími městy regionu. Nynější odezva premiéra vlády ČR, která následovala na dopis představitelů čtyř zmíněných radnic, je nadějná. Premiér vlády konstatuje, že návrh starostů je racionální, a informuje, na čem konkrétně v této oblasti nyní pracuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Téma zaujalo i některé poslance. „Jsme rádi, že to padlo na úrodnou půdu, budeme teď monitorovat, co se stane. Je třeba řešit diskriminaci slušných lidí, kteří žijí v domech s nepřizpůsobivými,“ říká k tomu starosta města Klášterce nad Ohří Štefan Drozd.

Co odepsal předseda vlády starostům na jejich dopis, si můžete přečíst zde: Odpověď předsedy vlády ČR

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru