Spořice - V pátek 20. září provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje kontrolu v provozovně Restaurace U Žida, která sídlí na adrese Chomutovská 155, Spořice. Kvůli otřesným podmínkám pro přípravu pokrmů museli restauraci zavřít.
V průběhu státního zdravotního dozoru byl zjištěn v kuchyni na podlaze výskyt trusu hlodavců i další nechutnosti (podrobněji píšeme ZDE). Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, dále byla nařízena sanitace celého provozu a likvidace zdravotně závadných potravin a pokrmů. Po odstranění závad musela provozovatelka písemně požádat o znovuotevření provozovny. Za zjištěné nedostatky byl provozovatelce uložen finanční postih.
O týden později byla v provozovně provedena opakovaná kontrola na základě písemné žádosti provozovatelky o znovuotevření provozu. "Kontrolou bylo zjištěno, že byla provedena sanitace celé provozovny včetně podlah, stěn, stropů, svítidel, oken, dveří, gastrozařízení a vybavení kuchyně i skladů potravin. Poškozené stěny byly opraveny a sanovány. V kuchyni bylo instalováno umyvadlo k osobní hygieně. Byla vybudována šatna pro zaměstnance a úklidový kout. Byla provedena speciální ochranná deratizace odbornou firmou. Závadné potraviny byly zlikvidovány odbornou firmou, což bylo doloženo písemně." stojí ve zprávě krajských hygieniků.
Vzhledem k odstranění nedostatků byla od pátku 27. září obnovena činnost stravovacího provozu.
foto