Úřad práce. Ilustrační foto
Chomutov

Od října 2017 do září 2019 realizovalo Vzdělávací centrum Genesia, z. s., projekt „Na trh práce společně“ s reg. číslem CZ.03.1.48/0.0/0.0/16_068/0007181. Projekt je spolufinancován z finančních zdrojů ESF a státního rozpočtu ČR.

Hlavním cílem projektu bylo zvýšení zaměstnanosti OZP a osob s kumulací hendikepů na trhu práce na Mostecku a Chomutovsku. Cílovou skupinou byly osoby ve věku nad 50 let se zdravotním omezením.

Projekt byl rozdělen do 3 cyklů. Před zahájením každého cyklu byly ve spolupráci s Úřadem práce v Mostě, v Litvínově a v Chomutově realizovány Informačně vzdělávací semináře spojené s výběrem účastníků projektu. Na základě zájmu cílové skupiny o projektové aktivity vstoupilo celkem do projektu 72 osob.

V rámci klíčových projektových aktivit probíhal vždy na začátku každého cyklu Motivačně – poradenský modul „JOB START“, který byl zaměřen na techniky vyhledávání pracovního uplatnění, podporu vzájemné komunikace a týmovou spolupráci, individuální poradenství, testování a individuální rozvoj digitální a informační gramotnosti. Poradenský modul „JOB START“ dokončilo celkem 62 osob.

0210uradpracelogo

Dalšími klíčovými aktivitami projektu byla bilanční diagnostika (testováním prošlo 8 osob), ergodiagnostika (testováním prošly 3 osoby), rekvalifikace a profesní kvalifikace, pracovní asistence, zprostředkování zaměstnání a možnost čerpání mzdového příspěvku po dobu až 11 měsíců. Účastníci projektu mohli využít i tzv. tréninkového pracovního místa na 1 měsíc.

V rámci rekvalifikace a profesní kvalifikace projevili účastníci projektu zájem o kurz Strážný, Obsluha osobního počítače, Obsluha motovozíku, Asistent pedagoga, Pracovník v sociálních službách a Profesní průkaz řidiče. Do 30. 9. 2019 absolvovalo v rámci projektu úspěšně rekvalifikační kurz 28 osob (z toho 3 osoby absolvovaly více než jeden kurz).

Průběžně byli kontaktováni zaměstnavatelé z regionu s cílem uplatnění účastníků projektu na trhu práce. Od zahájení projektu bylo obsazeno 15 míst s využitím mzdového příspěvku a 14 míst bez využití mzdového příspěvku.

Účastníci projektu měli v obou oblastech k dispozici tzv. Centrum podpory – kde bylo možné zdarma využívat internet, tisk materiálů, scanování, kopírování dokumentů a byl zde prostor pro individuální poradenství či neformální setkávání s ostatními.
Ze strany cílové skupiny byl o aktivity projektu velký zájem a veškeré plánované výstupy projektu byly naplněny. Účastníci ocenili zejména možnost pravidelného setkávání ve skupině či individuálně s Job asistentkou či asistentem, využití asistence v průběhu pracovních míst se mzdovým příspěvkem nebo zvýšení kvalifikace absolvováním vhodného kurzu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru