Díla českých i zahraničních umělců ozvláštní čtyři místa v Chomutově. Kde je můžete vidět?
foto: Dagmar Šubrtová
Chomutov

Chomutov - V pátek 18. června začíná 18. ročník festivalu Obnaženi, který v Chomutově představí umění místních, českých i zahraničních umělců. Hned na startu to budou čtyři výtvarné instalace, které až do září ozvláštní čtyři místa veřejného prostoru města.

Od 11. června je k vidění u cyklostezky na Štefánikově náměstí šestice zrezivělých stromů, které jsou dílem letošního výtvarného hosta festivalu Dagmar Šubrtové. Její instalace Rekultivace, která kriticky komentuje dopady zásahů člověka na přirozené přírodní procesy, přicestovala ze svého posledního působiště v Žilině (zde byla vystavená od prosince před uměleckou galerií Nová synagoga).

Tento pátek (18. 6.) také přibydou instalace místních výtvarníků, kteří se zároveň podílejí na organizaci festivalu. V městském parku (mezi lázněmi a Rozmarýnem) to bude socha Návštěva Josefa Šporgyho doplněna fotografickým cyklem Dana Černého a jeho hostů. Minimalistická instalace Individualita Jany Nuslauerové, která si podruhé pro svou práci vybrala uličku Příční (vedoucí z náměstí 1. máje do ulice Revoluční), pak do své finální podoby dozraje až při srpnové výtvarné dílně určené dospělým i dětem z řad široké veřejnosti (sobota 7. 8., od 10h v atriu Chomutovské knihovny).

I v poslední instalaci Můj dům Jiřího Němce a Terezy Zemanové bude mít veřejnost možnost zapojit se do tvorby. Při samotném vzniku díla se může kdokoliv z kolemjdoucích připojit do otevřené dílny pletení, jejíž výstup bude součástí zmíněné instalace(podchod pod kruhovým objezdem u autobusového nádraží v Chomutově, pátek 18.6.: 16:00 - 19:00, sobota 19.6.: 10:00 - 17:00, kdo má - jehlice a vlnu s sebou).

Novinkou letošního ročníku bude doba, po kterou budou výtvarné objekty ve veřejném prostoru města instalovány. Zatímco v minulých letech se ve městě objevily vždy jen na den či několik dní, letošní léto budou k vidění až do začátku září. Všechny zmíněné instalace propojuje téma Zrání, které organizátoři pro letošní ročník zvolili s odkazem na vývoj, jímž prošel festival ve svých osmnácti letech existence, prezentující umělci, ale také s odkazem na vývoj a proměny okolního světa.

Kromě výtvarného umění představí festival Obnaženi několik tanečních představení, taneční filmy, slam poetry, autorské čtení s hudbou a další. Hlavní program festivalu Obnaženi proběhne 6. až 14. srpna, kdy organizátoři také chystají Procházku zrání, která návštěvníky festivalu provede všemi zmíněnými instalacemi a nabídne možnost promluvit (nejen o dílech) se všemi autory.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru