Na radnici si připomněli 600 let od vyplenění Chomutova husitskými vojsky při krvavé Květnové neděli
V Chomutově se uskutečnil již 10. ročník konference Comotovia. Foto zdroj: město Chomutov
Chomutov

Chomutov - V Chomutově se v úterý 2. listopadu uskutečnil již 10. ročník konference Comotovia, jejímž letošním nosným tématem byl rok 1421 a vyplenění Chomutova husitskými vojsky při takzvané krvavé Květnové neděli.

Zasedací sál historické radnice v Chomutově, který po tuto událost ozdobil obraz z konce 17. století znázorňující dobytí Chomutova husity, se stal místem konání konference určené všem milovníkům historie. Tradiční přednášky lokálních historiků vztahující se k jednomu tématu se v Chomutově koná každý druhý rok, a to již od roku 2002. Pořadateli jsou statutární město Chomutov, Státní oblastní archiv v Litoměřicích a Státní okresní archiv Chomutov se sídlem v Kadani.

Přibližně tři desítky posluchačů a přednášející z řad významných místních historiků na zahájení uvítal náměstek primátora Milan Märc a ředitel státního okresního archivu Chomutov Petr Rak.

„Touto konferencí si připomínáme 600 let od bouřlivých událostí, které nám však ukazují, že historie se příliš nemění a naše nerozvážné činy často řídí zjitřené emoce,“ uvedl Milan Märc.

Bohužel situace panující kolem epidemiologického stavu se nevyhnula ani této konferenci, kdy byli nuceni se omluvit tři přednášející, ale i tak na posluchače čekalo 6 přednášek rozdělených do čtyř tematických bloků – Chomutov a 16. březen 1421, Krušnohoří, Kadaňsko a Chomutovsko.

Stejně jako v uplynulých ročnících, bude z této konference v následujícím roce vydán sborník se stejnojmenným názvem, jehož vydání financuje statutární město Chomutov.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru