Krušné hory zasypal sníh, zima se ale ještě vlády neujímá
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Dvě roční období bok po boku. Přesně tak nějak vypadal čtvrtek 4. listopadu v Česku. Zatímco v Karviné se rtuť teploměru vyšplhala na bezmála 19 °C, na vrcholcích Krušných hor bylo o nějakých 19 °C chladněji a k tomu hustě sněžilo.

Pod několikacentimetrovou sněhovou pokrývkou skončil Boží Dar i Klínovec, ten obzvlášť. Sněhové vločky řádily také v Krkonoších a dále na Šumavě, tam ale o něco méně. V nižších nadmořských výškách první polovina dne propršela. Na většině míst napršelo 18 až 23 litrů vody metr čtvereční (v Aši 19 litrů, v Teplicích 21 litrů, v Mostě 22 litrů apod.). A co dál?

5. listopadu: Do cca 19:00 až 20:00 samé mraky, mraky, mraky, které do nejvyšších partií Krušných hor přinesou sněhánky. Mezi Chomutovem a Teplicemi/Ústím, díky srážkovému stínu naší junior verze Himálaje, nespadne ani vločka, resp. kapka, jinde by se přeháňčička objevit mohla. Každopádně srážkové úhrny v řádech desítek milimetrů již nehrozí. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, v 1 000 m n. m. cca 0 až 2 °C. V době od cca 19:00 až 20:00 bude mraků méně, hlavně v Ústeckém kraji.

6. listopadu: Sobota by měla být celkem pěkná – tam, kde se vlády neujme nízká oblačnost. Srážky? Žádné. Nejvyšší odpolední teploty? Okolo 6 až 10 °C s tím, že i na vrcholcích Krušných hor polezou více nad bod mrazu, takže všechen sníh zvlhne. Nejnižší ranní teploty? Kolem 3 až -1 °C.

7. listopadu: Bílošedá obloha, to je jasná zpráva. Zasněží, zaprší? To je velmi nepravděpodobné, čili deštníky bez obav nechte doma. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 5 až 9 °C, nejnižší ranní teploty budou dosahovat hodnot kolem 2 až -2 °C.

8. listopadu: V severozápadním větru nevelké rychlosti se na nebi budou honit oblaka. A protože jich nebude zrovna málo, na přírodní přísun vitaminu D můžeme tak trochu zapomenout. V této části roku se slunce stejně už začíná ukazovat jen na chvíli... Srážky i tentokrát žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

Existuje názor, že listopad je nejzbytečnějším měsícem. Zřejmě vychází z toho, že sněhu se ani na horách ještě moc nedaří, že v nížinách neboli v civilizaci je počasí převážně o ničem (tj. teploty mezi pětkou až desítkou, sluníčka poskrovnu atd.)... To posuďte sami. Aktuální výhled počasí, který je vskutku o ničem, praví, že přinejmenším do poslední dekády listopadu bude dominantní relativně teplé oceánské proudění. Z toho plyne, že to, co bude za okny v nadcházejících dnech, tam bude přinejmenším do poslední dekády listopadu. Buďme alespoň rádi, že nepřicházejí hluboké tlakové níže a s nimi spojené větrné počasí. Krom toho, stačí přečkat zbytečný listopad a rázem tu bude prosinec, snad odemčený...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru