Kulturní centrum v Klášterci postoupilo do finále soutěže ADAPTERRA AWARDS
Foto: Nadace Partnerství – Adapterra Awards (Vojta Herout)
Chomutov

Klášterec nad Ohří - Soutěž Adapterra Awards, kterou organizuje Nadace Partnerství, hledá již čtvrtým rokem inspirativní projekty, které pomáhají přizpůsobit naše města, domy a krajinu klimatické změně.

Odborná porota navštívila Kulturní centrum Klášterec nad Ohří postavené v pasivním standardu, ocenila přínos této moderní stavby pro životní prostředí a poslala ji do finále. Souběžně také běží hlasování veřejnosti o Cenu sympatie, podpořte Klášterec svým hlasem ZDE.

Hlavním prvkem udržitelnosti je ponechání základní budovy v útrobách moderního kulturního centra. Nemuselo se tak za vynaložení velkých finančních a energetických nákladů demolovat, odvážet nepředstavitelné množství suti a materiálu, ukládat ho na skládku, následně ho znovu vyrábět, přivézt a postavit nové konstrukce. Z klimatického hlediska přestavba kulturního domu do pasivního standardu přinesla nižší energetickou náročnost, která zmírňuje jeho uhlíkovou stopu, zásadního hybatele klimatické změny. Část energie, kterou budova spotřebuje, pochází z vlastní fotovoltaické elektrárny umístěné na střeše. Za sedm měsíců provozu kulturního centra se díky ní mimo jiné ušetřilo 3,16 tun uhlí, 3,76 tun CO₂ a 6 pokácených stromů.

Veškerá voda u původní stavby směřovala do splaškové kanalizace a následně do řeky, což je v době sucha i přívalových dešťů neefektivní. Nově se kulturní centrum snaží s dešťovou vodou pracovat a v případě nadbytku ji vsáknout. Světlý plášť budovy a střechy společně s nově vysazenou zelení (32 stromů) navíc snižuje přehřívání v blízkosti centra.

Podařilo se vytvořit místo s velkým kulturním a sociálním potenciálem. Setkávají se zde senioři, spolky osob postižených civilizačními chorobami, divadelníci, studenti, děti a rodiny v knihovně s kavárnou, konají se zde veřejná setkání s občany, pořádají se přednášky, konference, kurzy a workshopy, koncerty, plesy či divadelní představení. Celé kulturní centrum je bezbariérové. Nová technologie navíc umožňuje přenést zvuk hůře slyšícím přímo do jejich naslouchátek.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru