Pětice králíků má ve skanzenu z chomutovském zooparku velký výběh. Děti mohou přímo mezi ně
Foto: Zoopark / Pavlína Skopová
Chomutov

Chomutov - Kdo v posledních dnech navštívil skanzen Stará Ves v chomutovském zooparku, nemohl přehlédnout nově postavenou dřevěnou ohradu před hrázděným statkem. Spokojeně si v ní hopsá pět králíků, které sem pracovníci zooparku před pár dny vypustili. Ohrada je zároveň malou atrakcí, přes den je totiž volně přístupná.

Zoopark chová králíky už dlouhé roky a dvoře staročeského statku, a to v běžné králíkárně. Teď se rozhodl, že jim postupně vytvoří svobodnější prostředí. Ohrada ve skanzenu je první vlaštovkou. „Před víkendem jsme do ní vypustili pět králíků, čtyři samice a jednoho samce. Hned, jak z beden vyhopsali, začali nadšeně nový domov prozkoumávat,“ popisuje ředitelka zooparku Věra Fryčová. Jde o domácí králíky různých plemen, poskakuje tu například klasický český strakáč, o něco větší plemeno je třeba moravský modrý.

Výběh s metrovou ohrádkou může být zajímavou atrakcí především pro děti, přes den totiž bude volně otevřená. „Už jen pohled zvenku na hopsající králíky se dětem bude určitě líbit, ale mohou klidně vejít i dovnitř a ušáky si pohladit,“ dodává ředitelka. Nabádá jen rodiče, aby na své ratolesti dohlíželi. Nejen aby byli opatrní ke zvířatům, ale také aby nestrkali prsty králíkům přímo před čumák a neriskovali kousanec.

Ohradu vybudoval chovatel zooparku Todor Stojanov, který má s domácími zvířaty bohaté zkušenosti. Výběh je velký zhruba šest na šest metrů, v jednom z rohů je přístřešek. Je sice obehnaný elektrickým ohradníkem, ten se však bude zapínat jen na noc. Leckoho může překvapit, že výběh je vysypaný pískem, přestože stojí na travnaté louce. „Králíci by trávu během pár dní stejně vyžrali až na hlínu,“ vysvětluje chovatel s přezdívkou Toša. „Písek je měkčí a také lépe saje vodu, takže při deštích tu zvířata nebudou mít blátivo,“ dodává.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru