Botanická zahrada Teplice navazuje na svoji úspěšnou expediční činnost. Její pracovníci pojedou do Chile
Botanická zahrada v Teplicích. Foto: Jitka Fárová
Chomutov

Teplice - Botanické zahrady jsou instituce, jejichž jedna z funkcí je i ta vědecká. Vědecká funkce se u botanických zahrad prezentuje zejména formou ucelené sbírky rostlin z celého světa a základním výzkumem, jehož výsledky se publikují v odborných časopisech. Pro botaniku je často důležité začínat prací právě v terénu, neboť tam je možnost poznat rostliny v jejich přirozeném prostředí. Botanická zahrada Teplice se dosud účastnila expedic na Sokotru v roce 2003 společně s Lesnickou fakultou Mendelovy Univerzity v Brně a do Chile mezi lety 2010 až 2015, které znamenaly pro botanickou zahradu mnoho.

Zisk rostlin původem z přírody je pro botaniky nesmírně důležité, neboť takovéto rostliny mají přidanou hodnotu lokalizace a lze je využít v základním výzkumu. V rámci střední Evropy se v naší botanické zahradě jedná o jednu z největších sbírek chilské flóry, větší je pak v Královské botanické zahradě v Edinburgu, která se na flóru jižních částí Jižní Ameriky specializuje.

 

„Proto jsem nesmírně rád, že Botanická zahrada Teplice pokračuje ve vědecké a expediční činnosti, a že v lednu 2023 bude moci proběhnout terénní výzkum v Chile,“ říká její ředitel Petr Šíla. Šestá expedice do Chile proběhne ve spolupráci s Katedrou botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Universidad de Chile v Santiagu. Spolu s botanickou zahradou se ji zúčastní i Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Expedice proběhne v oblastech podél hřebene And jižně od hlavního města Santiago de Chile. Cílem je nejenom obohacení sbírek chilských rostlin v Botanické zahradě Teplice, ale i studium konkrétních skupin rostlin včetně jejich biologie a evoluce.

„Již z předchozích terénních výzkumů máme vytipované určité skupiny rostlin, které jsou z hlediska biologie velmi zajímavé, třeba pantoflíčky (Calceolaria) nebo bedrničky (Acaena). Lze je snadno pěstovat a přitom zjistit něco více o daných druzích,“ říká kurátor zahrady a účastník terénního výjezdu do Chile Jan Ptáček.

Na své si samozřejmě přijdou i laici, neboť se předpokládá ještě větší zdůraznění chilské flóry a Chile obecně. Do budoucna lze předpokládat i pořádání výstavy či vydání další publikace, popularizačně vědecké články pak budou samozřejmostí. „Je tak zajištěna kontinuita pokračování odborné činnosti zahrady, kterou započal v Teplicích Jiří Haager,“ dodává Petr Šíla. Zahrada tak drží krok s kolegy v zahraničí, což je pro ní z odborného hlediska nesmírně důležité.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru