Chomutovská neurologie se zapojila do průzkumu o vlivu pandemie COVID-19 na péči o pacienty s cévními nemocemi mozku
MUDr. Jiří Neumann, FESO, primář Neurologického oddělení a vedoucí Iktového centra Nemocnice Chomutov byl součástí mezinárodního týmu specialistů zaměřených na dopady nemoci COVID-19 na péči o pacienty s cévními nemocemi mozku.
Chomutov

Chomutov - Chomutovská neurologie se zapojila do mezinárodního vědeckého průzkumu o vlivu pandemie COVID-19 na cerebrovaskulární péči. MUDr. Jiří Neumann, FESO, primář Neurologického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Chomutov, o.z., a vedoucí tamního iktového centra, byl jako specialista na cerebrovaskulární choroby přizván do mezinárodní skupiny vědců a odborníků, kteří během pandemie sledovali její dopady na péči o pacienty s cévními nemocemi mozku. Výsledky jejich výzkumu byly prezentovány na mezinárodních konferencích a v závěru roku 2022 zveřejněny v prestižních zahraničních vědeckých časopisech.

Nový typ RNA viru označeného jako SARS-CoV-2 vyvolal globální pandemii, která v posledních třech letech vedla k dopadům na zdravotní systémy, ekonomiku a hospodářství napříč všemi kontinenty. Ve většině zemí stoupaly počty nemocných, kteří museli být hospitalizováni se závažným průběhem onemocnění COVID-19, vysoký byl i počet obětí. Údaje z České republiky podle primáře Neumanna víceméně odrážely celosvětové aspekty, kdy až 10 % nemocných vyžadovalo akutní hospitalizaci, 20 – 30 % z nich intenzivní péči a 75 % hospitalizovaných pacientů potřebovalo speciální kyslíkovou léčbu. Nadějí se kromě promoření stalo očkování, se kterým většina států začala v roce 2021. Postupně se situace zlepšila, nakažených ubylo a život se začal vracet do obvyklých kolejí, připomíná lékařský specialista.

„Na druhou stranu byla nastalá situace i výzvou a příležitostí k poznání biologických charakteristik, klinických projevů a následků tohoto typu viru. Neurologické komplikace se ukázaly jako významná příčina nemocnosti a smrtnosti onemocnění COVID-19. Provedené studie prokázaly zvýšené riziko akutní cévní mozkové příhody u pacientů s COVID-19,“ konstatuje MUDr. Jiří Neumann, FESO, který se na všech publikovaných pracích mezinárodní skupiny odborníků jako jeden ze spoluautorů podílel.

„Nemocní hospitalizovaní s nemocí COVID-19 měli až šestkrát vyšší pravděpodobnost, že je postihne těžká cévní mozková příhoda včetně pacientů mladšího věku a pacientů bez předchozích rizikových faktorů. Například ve srovnání s chřipkou bylo zjištěno, že riziko mozkového infarktu je sedmapůlkrát vyšší u pacientů s COVID-19. Částečně lze tento jev vysvětlit, že u pacientů postižených COVID-19 byly častěji pozorovány komplikace a stavy, které zvyšují riziko mozkového infarktu jako je zánět mozkových tepen, nadměrná krevní srážlivost, postižení srdečního svalu, srdeční selhání nebo sepsí či oběhovým kolapsem indukovaný šokový stav,“ upozorňuje chomutovský primář.

I přes vyšší riziko akutní cévní mozkové příhody a významně stoupající incidenci, která dosahovala až 6 %, byl zjištěn pokles pacientů přijatých do nemocnice. Předpokládá se, jak doktor Neumann dále uvádí, že důvody tohoto fenoménu mohly být reorganizace intenzivní péče v řadě zemí, omezené možnosti aktivace záchranné služby, obavy pacientů z nákazy v nemocnici nebo sociální izolace v důsledku politicky uplatňovaných opatření.

„Nejen během první vlny na jaře roku 2020 byl zaznamenán významný pokles hospitalizovaných o více než 11 %, ale i v dalších obdobích, tedy na podzim 2020, v zimě 2021 a na jaře roku 2022, byl pozorován tento negativní trend. Současně došlo v řadě center ke snížení provedených trombolýz a endovaskulárních výkonů v léčbě mozkového infarktu. Naopak za pozitivní faktory lze považovat, že nedošlo ke zpoždění zahájení specifické terapie a že četnost výkonů byl během pandemie zachován,“ uzavírá MUDr. Jiří Neumann, FESO.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru