Senioři už poznají podvodný e-mail. Proškolili je policisté
PŘEDNÁŠKA O NEBEZPEČÍ NA INTERNETU ZAUJALA NEJEN SENIORY. FOTO: PČR
Chomutov

Jirkov – Aktuální trendy v oblasti kyberkriminality byly tématem preventivní přednášky s besedou, které se ve spolupráci s městem Jirkov zhostili dva policisté z územního odboru Chomutov.

„Jedná se o specialisty z oddělení analytiky a kybernetické kriminality a z oddělení hospodářské kriminality, kteří se věnují odhalování právě této trestné činnosti,“ dodala policejní mluvčí Miroslava Glogovská. Akce, která se konala v úterý odpoledne v Jirkovském divadle, byla určena pro veřejnost, zejména pak pro seniory, kteří byli v hledišti zastoupeni nejvíce.

Policisté měli připravenou prezentaci, při které návštěvníky akce seznámili s aktuálními triky podvodníků, jejichž cíl je jediný, a to připravit své oběti o co nejvíce peněz. Hned v úvodu upozornili, že policie v posledních letech zaznamenala strmý nárůst trestních oznámení v oblasti kyberkriminality. Konkrétně v okrese Chomutov bylo v roce 2018 zaevidováno 34 těchto případů, v roce 2021 to již bylo 199 přijatých oznámení a vloni dokonce 280.


Poté se již podrobněji věnovali častým formám této kriminality, například podvodným emailům a SMS, podvodným telefonátům falešných bankéřů a policistů, podvodům spojeným s investicemi, ale také případům vylákání peněz pomocí různých smyšlených příběhů, kdy se podvodníci (vydávající se např. za vojáky na misi apod.) snaží vylákat z obětí peníze po předchozím navázání romantického vztahu „na dálku“. Pro názornost pak přednášku doplnili o několik skutečných případů, které při své práci řešili nebo aktuálně řeší, a při nichž poškození v důsledku těchto podvodů přišli mnohdy i o celoživotní úspory a někdy se dokonce navíc i zadlužili. Přitom policisté účastníkům pustili také záznam autentického telefonátu falešného bankéře.
Na závěr pak přednášející odpovídali na dotazy návštěvníků akce, která s ohledem na důležitost prevence v této oblasti jistě nebyla poslední.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru