Poštolky se vracejí do svých hnízd. Pan Tomáš z Chomutovska vyrobil budku, aby nefoukalo na mláďata
Foto: Tomáš K.
Zajímavosti

Chomutovsko - Šest mláďat před několika dny vyseděl pár poštolek obecných v dřevěné budce, kterou má na svém balkoně pan Tomáš z Chomutovska.

Je to už prý několikátý rok po sobě, co se poštolkám mláďata vylíhla. „Vrací se sem každoročně, letos je ale mláďat opravdu hodně, tolik jich nikdy neměli,“ řekl pan Tomáš.

U nás patří poštolka obecná mezi nejrozšířenější dravce. Ve městech hnízdí více než ve volné přírodě, protože je tam více příležitostí k hnízdění. Není výjimkou, že si poštolka udělá hnízdo třeba na balkoně v květináři nebo v odložené krabici. „Vyrobil jsem jim dřevěnou budku, aby na mláďata nefoukalo. Je to pěkná podívaná, mám z toho radost,“ svěřil se pan Tomáš.

Vlastní hnízda poštolky nestaví, využívají různé dutiny stromů, budky nebo hnízda jiných ptáků. Samice snáší většinou 3-7 vajec, na kterých sedí až 31 dní. Samec jí nosí potravu. Mláďata opouštějí hnízdo po několika týdnech. Pohlavně dospívají až za rok.

Poštolka obecná se stala v roce 2002 Ptákem roku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru