ZAJÍMAVOST: Zadumaný vodník s fajfkou hlídá řeku nad Žatcem
Foto: redakce
Zajímavosti

Žatecko - Zelená kamizolka, červené botky, dlouhé vlasy a fajfka v ústech – tak vypadá zamyšlený vodník, sedící na oříznuté „vrbě" na levém břehu Ohře nad Žatcem. Tiše pozoruje okolí, popotahuje ze své lulky a pečlivě hlídá své vodní hospodářství a okolní krajinu.

Pěkně a zručně udělaná figura vodníka se objevuje na kmenu stromu přibližně v polovině pěší cesty mezi Žatcem a Stroupčí vždy na jaře a potom tam stráží řeku až do podzimu. Starají se o ni zahrádkáři z malé sousední osady, kteří si i na plot dali cedulku s jasným názvem: U Vodníka. Hastrmánek se jim za péči odvděčí stálou službou „ve stráži“ v krajině a zadumaným pohledem, plným moudrosti a zkušenosti. Postavu nad řekou často obdivují kolemjdoucí lidé nebo také cyklisté na výletech.

1406vodnik2

Foto: redakce

Vodník s vypulírovaným kostýmem a vážným výrazem nad hladinou trochu připomíná svého kolegu ze slavného českého díla – Dvořákovy Rusalky. Však také hned za ním, na stejném kmeni stromu, je jedna menší soška dívky rovněž k nalezení, což zjistíte při podrobnějším prozkoumání místa. Dokonce má kolem sebe i malé rybičky. Tohle místo na Ohři se určitě nemusí ničeho bát, hlídačů ve svém království má dostatek.

1406vodnik3

Foto: redakce

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru