Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutov – Chomutovští policisté v minulých dnech přijali oznámení o podvodu, při němž poškozená přišla o téměř 300 tisíc korun. Devětačtyřicetiletá žena chtěla přes internet prodat dětskou bundu za 50 korun. Na její inzerát se jí ozvala osoba vystupující jako žena, která o zboží projevila zájem. Pak se s prodávající dohodla na koupi dalšího dětského oblečení v celkové hodnotě 600 korun. Údajná kupující navrhla, aby jí prodávající oblečení zaslala přes Balíkovnu s tím, že ona uhradí kupní cenu i poštovné. Přesně v takovýto moment musí inzerent zpozornět, jedná se totiž o podvod!

Posléze přišel poškozené do e-mailu odkaz na stránky jevící se jako stránky Balíkovny. „Po kliknutí na odkaz ve zprávě se objevila tabulka, která vyzývala k zadání čísla platební karty, platnosti a CVC kódu. Žena údaje vyplnila, protože stránky vypadaly věrohodně a nepřišlo jí nic podezřelé. Během další noci dotyčné začaly na mobil přicházet zprávy z internetového bankovnictví o platbách a navýšení dočasného limitu pro platby na částku 400 tisíc korun," popsala průběh podvodu policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Ráno byl již účet bankou zablokován a žena tedy osobně zašla do své banky. Tam jí pracovník po prozkoumání jejího účtu sdělil, že jí z něho odešly platby v celkové částce 287 tisíc korun a doporučil jí, aby se obrátila na policii.

V návaznosti na podvodná jednání prováděná popsaným způsobem policisté opakovaně vyzývají občany k obezřetnosti při prodeji zboží přes internet.

„Podvodníci, kteří se vydávají za kupující, se snaží prodejce různými způsoby manipulovat k provedení různých plateb nebo k poskytnutí údajů k platební kartě apod. Nejčastěji pracují pachatelé s podvodnými platebními bránami, fiktivními přepravními společnostmi nebo falešným příjemcem," uvádí mluvčí.

Prodávající by měl zbystřit vždy, když kupující navrhuje nestandardní způsob platby. Příkladem je výše zmíněné zajištění jeho platby "přepravní společností", která peníze uvolní například až poté, kdy bude složena záloha nebo bude zboží na cestě. Podezřelé samozřejmě je, pokud je na stránkách po prodávajícím požadováno, aby zadal údaje ze své platební karty.

„Pokud prodáváte zboží přes internet a nechcete o své peníze přijít, nenechte se přesvědčit k nestandardním postupům a nikam nezadávejte své platební údaje," varuje Miroslava Glogovská.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru