Takto se "drobeček" překládal z podvalníku na místo určení v budoucí plynové kotelně. Foto: ČEZ
Chomutov

Prunéřov – Na svou pozici v budoucí plynové kotelně v lokalitě Elektrárny Prunéřov II byl v úterý 22. října přemístěn 71 tun vážící horkovodní kotel Bosch o výkonu 26 MWt. K jeho usazení byl zapotřebí jeřáb s nosností 500 tun. Plynová kotelna bude pokrývat dodávky tepla do Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří. Její účinnost bude až 96,2 procenta. Se zprovozněním se počítá již v roce 2025. Realizace celého projektu probíhá v režii společnosti ČEZ Teplárenská ze Skupiny ČEZ.

Kotel byl do elektrárny dovezen z 270 kilometrů vzdáleného bavorského Gunzenhausenu  koncem srpna v době, kdy vyměřováním a hloubením základů započala vlastní realizace plynové kotelny. Byl proto složen na ploše v jejím sousedství a zakryt provizorním přístřeškem. Nyní je již ovšem hotova základová betonová deska, takže nastal čas „Drobečka“, jak kotli říkají energetici, dostat tam, kam patří. Následně bude zhotovena ocelová konstrukce a poté dojde na opláštění sendvičovými plechy. V dalších fázích pak budou osazeny ocelové sloupy pro čtyři potrubní mosty, instalovány veškeré technologie a propojení kotelny se stávajícím zdrojem.

Příprava na transport. Foto: ČEZ

„V chomutovském okrese chce Skupina ČEZ do modernizace energetiky investovat desítky miliard korun. V režii ČEZ Teplárenské by v prunéřovské lokalitě měly postupně vyrůst kromě již budované plynové kotelny 26 MWt, další dva plynové kotle po 26 MWt, dále kotelna na biomasu s dvěma kotli po 17,5 MWt, kogenerační jednotky o celkovém výkonu 45 MWt a akumulační zásobníky tepla s kapacitou 70 MWh pro výrobu elektřiny a tepla. V plánu je také výstavba horkovodu pro vytápění města Kadaně.

To vše zahrnuje modernizaci a dekarbonizaci teplárenství ve výrobní lokalitě Elektrárny Prunéřov II tak, aby i v budoucnu byly zajištěny bezpečné a stabilní dodávky tepla pro města Chomutov, Jirkov, Kadaň a Klášterec nad Ohří,“ říká Radim Seidler, technický a investiční ředitel ČEZ Teplárenské. Celkový náklad na výstavbu všech nových teplárenských zdrojů je předpokládán ve výši necelých šesti miliard korun. 

Prvním počinem výše uvedeného je právě výstavba plynové kotelny 26 MWt. Pro Prunéřov byl přitom vybrán typ horkovodního kotle, který splňuje veškeré požadavky a nároky pro lokální a dálkové zásobování teplem. „Kotle tohoto typu mají účinnost až 96,2 procenta a dokáží ji udržet i při nízkých výkonech. Jeho duo blokové hořáky  po pečlivém odladění nejlepší kombinace kotel/hořák zaručují nízkoemisní spalování, takže budeme velmi šetrní k životnímu prostředí,“ doplňuje Radim Seidler.  

Složení "drobečka" na přistavený transportní podvalník. Foto: ČEZ

Nové nízkoemisní a bezemisní energetické zdroje Skupiny ČEZ nahradí do roku 2030 v Ústeckém kraji na další desítky let dosluhující uhlí v elektřině i teple a přispějí tak k ekologizaci kraje. Hlavně zajistí spolehlivé a bezpečné dodávky tepla pro města  nejen na Chomutovsku, ale i pro Ústí nad Labem, Trmice, Teplice, Bílinu a Ledvice. Vedle výstavby nových zdrojů výroby tepla v Prunéřově pokračuje ČEZ Teplárenská také v přípravě teplárenského propojení z Prunéřova do Kadaně, která bude rovněž zásobována teplem z tamních zdrojů. K zajištění plynulosti vytápění, a to hlavně v odstávkách bude sloužit i Elektrárně Tušimice.  

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru