Chomutov – Chomutov zachová trolejbusovou dopravu. Rozhodli o tom v pondělí 11. dubna zastupitelé. Stalo se tak i navzdory tomu, že sousední Jirkov trolejbusy už od příštího roku nechce a přestane je platit. Pro Chomutov to bude znamenat několik milionů korun ročně navíc.

Chomutov má s Jirkovem společnou síť MHD a obě města spolu vlastní dopravní podnik. Možná změna dopravy se v obou městech řešila dlouho. Hlavní důvody byly finance. Provozování trolejbusů je dražší než autobusů. Když si přestane u dopravního podniku objednávat trolejbusy Jirkov, vypadne část peněz, které bude muset Chomutov doplatit. „Odhadem jde ročně o 9 až 11 milionů korun,“ řekl ředitel dopravního podniku Petr Maxa.

Nutné budou též investice do obnovy vozového parku. Až na jeden všechny vozy hodně přesluhují, všechny velké trolejbusy jsou na odpis. Šance získat peníze na nové trolejbusy se nabízí v dotačním programu. To mělo vliv i na rozhodování zastupitelů, protože po změně dotačního programu už není možné žádat o peníze na autobusy na plyn, pokud ve městě jezdí trolejbusy. Vyměnit trolejbusy za autobusy na plyn byla jedna z dříve uvažovaných variant.

Rozhodnutí zachovat v Chomutově trolejbusovou dopravu předcházela na jednání zastupitelů více než hodinová diskuse, nakonec ale zastupitelé rozhodli jednoznačně. Trolejbusy podpořili téměř všichni přítomní napříč politickým spektrem, dva se při hlasování zdrželi. Chomutov si tak objedná u dopravního podniku trolejbusy na dalších deset let. „Jsem rád, že trolejbusy z Chomutova nezmizí. Teď musíme společně s dopravcem najít cestu, jak je co nejefektivněji provozovat,“ řekl k tomu primátor Daniel Černý.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru