OBRAZEM: V Jirkově slavnostně otevřeli nově zrekonstruovanou synagogu. Nahlédněte dovnitř
Slavnostní otevření synagogy v Jirkově. Foto zdroj: Město Jirkov
Chomutov

Jirkov - Za zájmu médií a účasti řady hostů se ve středu 2. června slavnostně otevřela zrekonstruovaná synagoga, z větší části přetvořená na kulturní a společenské centrum. Na účastníky čekal doprovodný program, který připravila základní umělecká škola, přednáška o židovských svátcích a nabídka košer vín.

Objekt vznikl před 174 lety jako židovská modlitebna. „Ráz i symboliku někdejší synagogy jsme se snažili při celkové opravě budovy alespoň zčásti zachovat,“ vysvětlila přítomným hostům starostka Darina Kováčová.

Jak dodala, synagoga zažívá už svůj čtvrtý život. Za druhé světové války sloužila jako skladiště. Pak v ní byl sklad harampádí a sběrna druhotných surovin. Město bývalou synagogu koupilo v roce 2016 od soukromníka a ruinu kompletně zrekonstruovalo. „Při stavebních úpravách jsme budově vtiskli i další prvky, které tu, doufejme, zůstanou už napořád - pro budoucí generace." Jde například o nově vyrobenou vitráž s židovskou hvězdou vsazenou do kulatého okna, jeden velký stylový lustr (původně byly v synagoze tři), přidané půlkulaté okno k většímu prosvětlení vnitřku stavby a podobně.

Celý objekt i s přilehlou zahradou má nyní ráz kulturního zařízení. Mohou se tu konat výstavy, koncerty, recitály, autorská čtení i společenské akce. Součástí areálu je upravená zeleň sloužící k relaxaci návštěvníků. Na zahradě jsou lavičky a především dřevěné pódium ke koncertním i jiným vystoupením.

Na obnovu budovy a areálu město získalo od ministerstva pro místní rozvoj dotaci z programu regenerace brownfieldu. Dotace pokryla polovinu veškerých nákladů na rekonstrukci, které činily zhruba 8,8 miliónu korun. Rekonstrukce skončila už loni, slavnostnímu otevření synagogy ale dosud bránila pandemie koronaviru.

Klasicistní synagoga byla dostavěna v roce 1847. Stěny interiéru zdobily ornamentální malby. Jak byla uvnitř vybavena, se už dnes neví. Některé prameny uvádějí, že ještě v roce 1938 se v synagoze židé scházeli. Válku přežila bez úhony, přestože se ji za Křišťálové noci pokusili zapálit výrostci. Po válce ale židovský svatostánek už jen chátral.

foto

0306synagoga1

0306synagoga2

0306synagoga3

0306synagoga4

0306synagoga5

0306synagoga6

0306synagoga7

0306synagoga8

0306synagoga9

0306synagoga10

0306synagoga11

0306synagoga12

0306synagoga13

0306synagoga15

0306synagoga16

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru