V zaniklé obci Mikulovice u Klášterce bude pamětní deska připomínat německé hřbitovy
Mikulovice. Foto: Roman Novotný
Chomutov

Klášterec nad Ohří - V Česku se dodnes nachází desetitisíce německých hrobů. Mnohé z nich si vzaly do „parády“ bagry, náletové dřeviny či další živly a dnes jde sotva poznat, že tam nějací Němci leží. Právě taková místa nyní připomene Shromáždění německých spolků novými pamětními deskami.

„Zde v Kristu odpočívají bývalí obyvatelé Mikulovic,“ stojí na první z pětice desek, které zastřešující organizace českých Němců letos umístí. V zaniklé obci u Klášterce nad Ohří přibude kamenná deska v češtině a němčině už 9. června. „Každá krajina má svou historii a svou paměť,“ říká David Kodytek, místostarosta Klášterce nad Ohří, pod který Mikulovice spadají. „Je důležité si připomínat osudy a um lidí, kteří tu žili před námi.“

10. června bude deska umístěna také v České Kamenici, kde bude akce spojena i s uložením ostatků Němců nalezených při rekonstrukci parku u Preidlovy hrobky na novém hřbitově. Další pamětní desky se chystají také v Děčínském Sněžníku a dalších obcích.

„Cílem je připomenout, že v těchto oblastech žilo německo-jazyčné obyvatelstvo, které významnou měrou přispělo k jejich kulturnímu i ekonomickému rozvoji,“ vysvětluje Martin H. Dzingel, prezident Shromáždění německých spolků, zastřešující organizace zdejších německých sdružení.

Projekt navazuje na dokumentaci německých hrobů v Ústeckém a Karlovarském kraji, kterou Shromáždění v loňském roce podniklo. Z návštěvy 15 tisíc hrobů tehdy vzešla brožura, která představila stav padesáti hřbitovů v těchto krajích. „Ty hroby jsou dnes už často posledním fyzickým důkazem toho, že v daném místě němečtí obyvatelé žili, proto je naší povinností o ně pečovat,“ dodává Dzingel.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru