Do školky v Jirkově zavítali záchranáři. Zábavnou formou předvedli dětem svou práci
Foto zdroj: Město Jirkov
Chomutov

Jirkov - „Někdy je potřeba být nečekaně hrdinou, s námi budete vědět, jak na to“, tak zní motto Záchranářů Chomutova a Jirkova. Spolek byl založen v lednu 2018 a jeho členové jsou většinou profesionální záchranáři a hasiči. No a ti se vypravili do mateřské školy Mašinka Na Borku.

Záchranáři měli pro děti připravené obrázky, na nichž bylo znázorněno nebezpečí, které na ně doma číhá. Třeba hrnec s vroucí vodou na kamnech, rozpálená žehlička, nezabezpečené zásuvky, ale i volně dostupná lékárnička, případně léky někoho z rodiny.

Záchranáři upozornili děti na to, aby si například nevkládaly korálky do úst, nosu nebo do uší, aby si po sobě uklízely hračky, protože i ty mohou být příčinou úrazu, pokud o ně někdo zakopne.

Předškoláčci si na plyšové opičce vyzkoušeli, jak se dělá masáž srdce, anebo, jak zavázat zlomenou končetinu. Viděli také práci záchranářů. To když si záchranáři vybrali jedno z dětí, aby názorně předvedli, jak probíhá zásah, když přijedou na místo.

Přednáška děti bavila, a když záchranáři zapnuli sirénu u sanitky, měly oči navrch hlavy!

Na rozloučenou předaly vychovatelky záchranářům obrázky od dětí jako poděkování za jejich práci (nejen v covidové době).

Členové spolku vnímají svou profesi jako poslání a zároveň si uvědomují, že mnoho lidí nemá velké znalosti o poskytnutí první pomoci, nebo se ji dokonce bojí poskytnout. Jedním z hlavních cílů spolku je šířit povědomí o první pomoci mezi „obyčejné“ lidi. To, že jeho členové chodí také do mateřských a základních škol, není náhoda. Dobře totiž vědí, že už v raném věku je potřeba znát základy první pomoci, telefonní čísla na záchranné složky a další znalosti, které mohou někomu jinému zachránit zdraví či život.

Spolek sestává z 12 lidí. Jeho členové nechodí jen do mateřinek a škol, ale školí i zaměstnance ve firmách nebo zajišťují zdravotní dohled na různých akcích. Také pro město Jirkov budou v létě dohlížet na akci, která bude pořádána na rozloučení s prázdninami. Návštěvníci si tam budou moci názorně vyzkoušet resuscitaci.

Město Jirkov si práce Záchranářů Chomutova a Jirkova váží a rádo jim na jejich činnost i letošním roce přispělo ze svého rozpočtu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru