Víte, že ve všehrdské věznici stáčejí med? Letos se ho podařilo získat 80 kilogramů
Foto zdroj: Věznice Všehrdy
Chomutov

Všehrdy – V úterý dne 3. srpna se ve Věznici Všehrdy stáčel již počtvrté letošní med od čtyř včelstev, o která se starají odsouzení pod vedením paní pedagožky volného času Terezie Hefnerové. Celkem se podařilo vytočit 80 kg medu.

Nejprve paní vychovatelka s jedním odsouzeným, který se pravidelně zúčastňuje aktivity programu zacházení „Základy chovu včel“, hned po ránu odebrali z úlů dřevěné rámky s mednými zásobami. Ty byly odsouzeným odvezeny do tak zvané medárny, kde byly odvíčkovány. To znamená, že byla speciální vidličkou odstraněna slabá vrstva vosku. Poté se rámky vytočí v medometu.

V letošním roce se začínalo se čtyřmi včelstvy a jedním vyzimovaným náhradním oddělkem, což se osvědčilo, protože po sloučení sladších včelstev jsme sezónu zahájili se čtyřmi včelstvy. Jaro bylo dlouho chladné a vyčasilo se až po odkvětu ovocných stromů i řepky, ale nám štěstí přálo v podobě okolních polí, na kterých postupně kvetla řepka až do poloviny července, mísila se s kvetením akátu a později nedaleko kvetly i lípy.

Chov včel ve věznici provozují od roku 2018. V letošním roce teoretickou přípravou prošlo 30 odsouzených a prakticky se na chovu podílelo 11 odsouzených, kteří se střídavě starali o včelky od jara až do stáčení medu. Nyní je čeká ještě zazimování a podzimní léčení včel.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru