V Měděnci odstřelili poslední těžební věž svého druhu v Česku. K zemi šla téměř 60 metrů vysoká dominanta areálu
Ilustrační foto CC0
Chomutov

Měděnec - Desítky lidí sledovaly v pátek 16. září ráno odstřel poslední těžební skipové věže v České republice. Ta až do minulého pátku stála v areálu bývalého dolu v Měděnci na Chomutovsku.

Věž byla odstřelena v pátek časně ráno spolu s drtírnou a komínem. Areál bývalého železnorudného dolu v Měděnci tak přišel o svou dominantu. Skipová věž pocházela ze 70. let 20. století a přestala být využívána již před více než 20 lety. K odpálení téměř 60 metrů vysoké železobetonové věže a drtírny bylo zapotřebí 27 kilogramů plastické trhaviny. Na 45 metrů vysoký komín, který byl ze stejného materiálu jako věž, bylo potřeba dalších 2,7 kilogramu plastické trhaviny.

Památkáři z Ústeckého kraje se několikrát pokoušeli zapsat areál na seznam kulturních památek, ale Ministerstvo kultury rozhodlo, že se o památku nejedná. Věž byla po ukončení své činnosti již ve zdevastovaném stavu a postupně dál chátrala.

Historie dolu Měděnec

Bývalý železnorudný důl Měděnec byl v provozu v letech 1968 až 1992. V České republice byl posledním železnorudným dolem. Dohromady se zde vytěžilo okolo 2,7 milionu tun rubaniny. Z toho vzniklo asi 936 tisíc tun železa. Kromě železné rudy se zde dolovala i ruda mědi a stříbra. Po roce 1992 těžila v dole společnost Garmica muskovit a granáty. Definitivně byl důl v Měděnci zastaven roku 1997.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru