Na klášterecké radnici od dnešního dne visí další vlajka. Komu patří?
NA RADNICI V KLÁŠTERCI NAD OHŘÍ DNES VLAJE TIBETSKÁ VLAJKA. FOTO: MĚSTO KLÁŠTEREC
Chomutov

Klášterec nad Ohří – Město Klášterec nad Ohří se již tradičně připojilo ke kampani Vlajka pro Tibet. Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.


Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení. Kampaň Vlajka pro Tibet má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany. Vznikla v polovině 90. let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí na podporu Tibetu. Akce probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Dnes, 10. března 2023, si připomeneme už 64. výročí tibetského povstání. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.


Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996. V Tibetu jsou desítky let porušována základní lidská práva, včetně systematického potlačování svobody slova, politického a náboženského vyznání, národní a kulturní identity.
Tibeťané nemohou používat své státní symboly, dochází k diskriminaci tibetského a v důsledku cílené migrace čínských obyvatel na území Tibetu také k diskriminaci rasové. Tibeťané se tak stali menšinou ve své vlastní zemi.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru