Na Kadaňsku jsou naleziště vzácného koniklece otevřeného. Ničí ho ale řidiči terénních aut a motorek
Vzácný koniklec otevřený. Foto: Jan Macháček
Zajímavosti

Úhošť - Zima končí a prosazuje se jaro. S ním se objevují první kvetoucí květiny. Mezi ty první patři i koniklece. V Ústeckém kraji se vyskytují dva druhy. Zatímco koniklec luční český je relativně hojný, mnohem vzácnější je koniklec otevřený.

Lokalit koniklece českého jsou desítky možná i stovky. U koniklece otevřeného jsou jen 2 lokality v Doupovských horách, jedna v Krušných horách a 5 lokalit v Českém středohoří. Mimo Ústecka jsou jen 4 další lokality. Na Moravě se přitom vůbec nevyskytují.

Jedna z početných lokalit je na jih od kopce Úhošť. V minulosti jich zde bylo mnohem víc, ale zahubilo je použití umělých hnojiv. Nyní se udržely jen tam, kde jejich vliv nedosáhl. Jedná se o různé kopečky, hřbítky a meze. Celkem je jich několik set.

V neděli byly pokryté sněhem, ale i přesto se daly najít. V současné době nejsou, bohužel, nijak chráněny a trpí pod koly terénních aut a motorek. Při jejich hledaní buďte, prosím, opatrní, ať jejich nádhera není poškozena nebo zničena.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru