Budova kina Praha. Dočká se přeměny? Foto: jip
Chomutov

Chomutov – Přestože na webu města je již dlouho představena vize, co plánuje město s budovou bývalého kina Praha v samotném centru města, rozhodnuto s konečnou platností ještě není. Záleží, zda Chomutov uspěje se žádostí o dotace. Bez dotačních peněz se stavět nezačne.

„Podali jsme dvě žádosti. Jednu z programu Spravedlivá transformace, kde žádáme o více než 58 milionů korun. Druhá dotace se týká optimalizace energií a je z Operačního programu Životního prostředí. Tady počítáme s částkou cca 13 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Milan Petrilák. Dodal, že zvláště první zmíněná dotace je pro zahájení revitalizace budovy zásadní. Pokud město neuspěje, přestavbu nerozjede. Prvotní odhady počítají s rozpočtem cca 91,5 milionu korun.

„Do konce letošního roku bude hotová projektová dokumentace, do konce roku 2027 bude hotová stavební část a do konce roku 2028 chceme zahájit provoz,“ nastínil časový harmonogram Milan Petrilák.

S čím vším přestavba budovy počítá? S celkovou optimalizací energetické náročnosti budovy – to obnáší od zateplení stropů i střechy, výměny oken za izolační skla, až po výměnu vstupních dveří a rozvodů vytápění se zdrojem v podobě tepelného čerpadla. Připravuje se i osazení LED osvětlení a vzduchotechnikou.

Podle projektu zveřejněném na webu města by mělo vzniknout v bývalém kinu Praha coworkingové centrum se sdílenými kancelářemi, prostory pro veřejné sužby, své zázemí by zde měl získat magistrát i další organizace města. K dispozici by měl být i sál pro kulturní akce, přednášky i konference. První náměstek primátora Milan Märc vysvětlil, že momentálně se řeší aktualizace zveřejněné vize, co s budovou bude.  „Uvažujeme ještě o vytvoření kavárny v 1. nadzemním podlaží,“ dodal náměstek Petrilák.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru