Kvůli klesající hladině Nechranic masivně hynou slávičky. Je to invazivní druh, který škodí, uklidňuje Povodí Ohře
Úhyn mlžů lze pozorovat na odkrytých březích vodní nádrže. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Nechranice - V souvislosti s poklesem hladiny na vodním díle Nechranice dochází na obnaženém povrchu k masivnímu úhynu invazního druhu mlže Slávičky mnohotvárné. Podle Povodí Ohře rozhodně není důvod k panice.

„Tento mlž vytváří poměrně rozsáhlé kolonie a působí problémy nejen technické, ale ovlivňuje negativně i biotop, ve kterém se vyskytne. Z tohoto důvodu není předmětem ochrany a jeho eliminace je naopak žádoucí,“ vysvětluje mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

K tomu se vztahuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů. Dokument stanovuje základní pravidla chování v této oblasti.

„I když tento negativní projev uhynulých mlžů zároveň ovlivňuje mínění rekreantů na naši vodohospodářskou činnost, věříme, že snížením populace těchto mlžů můžeme pozitivně ovlivnit další vývoj této nádrže a zároveň nepřímo plnit výše uvedené nařízení,“ uvádí Jan Svejkovský.

Ostatní ekologické složky vázané na vodní prostředí jsou samozřejmě sledovány a monitorovány, dodal mluvčí.

Hladina Nechranic je cíleně snižována kvůli nutnosti stavebních prací.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru