MIMOŘÁDNĚ: Po celém Česku se v sobotu v poledne rozezní osm tisíc sirén
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Česká republika - Jako celonárodní symbolické uctění památky 13 horníků, kteří zahynuli ve čtvrtek 20. prosince 2018 při výbuchu v Dole ČSM na Karvinsku, se v sobotu 22. prosince 2018 ve 12 hodin rozezvučí více než 8 000 sirén v celé České republice.

Sirény se rozezvučí signálem "Pieta". Bude se jednat o souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund. Zvuku nebude předcházet žádné upozornění či doprovodný text. "Hasičský záchranný sbor ČR zabezpečí spuštění systému varování a vyrozumění. Sirény budou spuštěny ze 14 krajských operačních středisek Hasičského záchranného sboru ČR," uvedla Nicole Zaoralová, tisková mluvčí generálního ředitelství HZS ČR.

K důlnímu neštěstí došlo 20. prosince po 17. hodině. Bližší informace jsme přinesli v článku, když ještě nebyl znám konečný počet obětí: Výbuch metanu v uhelném dole na Karvinsku už má pět obětí na životech. Plyn zabíjel horníky i na Mostecku. Nové informace jste si poté mohli přečíst v textu 13 mrtvých horníků v hlubinném dole: Poslanci je uctili minutou ticha, rodiny podpoří finanční sbírkou.

„Příčinou bylo zapálení metanu, který způsobil devastaci některých důlních pracovišť. Práce v podzemí byly okamžitě zastaveny a zahájeno vyfárání všech pracovních čet. Na místo se neprodleně dostavila i Hlavní báňská záchranná stanice, která provedla intenzivní prohlídku všech postižených míst,“ sdělil mluvčí těžební firmy OKD Ivo Čelechovský.

Humanitární pomoc rodinám

Na základě četných dotazů a spontánních reakcí veřejnosti Nadace OKD ve spolupráci s těžařskou firmou OKD a.s. zřídily u České spořitelny speciální účet pro zasílání finančních darů, jehož výtěžek bude rozdělen postiženým rodinám z důlního neštěstí na Dole ČSM Sever z 20. prosince 2018. Číslo účtu je: 342342342/0800.

Finanční dary určené postiženým sirotkům z těchto rodin bude rovněž přijímat i Spolek svatá Barbora. Číslo účtu je 1657156389/0800 Česká spořitelna, a. s., pobočka Havířov.

Nadace OKD, Spolek svatá Barbora i společnost OKD a její zaměstnanci s postiženými rodinami soucítí a touto cestou jim chtějí opětovně vyjádřit upřímnou soustrast.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru