OBRAZEM: Silně páchnoucí maso, hotovky v lednici. Kvůli otřesným podmínkám zavřela hygiena závodní kuchyni v elektrárně
13x foto: KHS Ústí nad Labem
Chomutov

Prunéřov - V pátek 18. října provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje kontrolu v provozovně Závodní stravování EPRU II – centrální kuchyně v Prunéřově. Jedná se o velkokapacitní kuchyni v elektrárenském komplexu s výrobou hotových pokrmů pro zaměstnance elektrárny a hotových pokrmů určených k expedici do Karlovarského kraje, s výrobou studené kuchyně a výrobou jednoporcových chlazených pokrmů.

V průběhu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že nebyla zásadním způsobem dodržována provozní hygiena v rámci celého stravovacího provozu. "V prostoru mytí termoportů byly znečištěné podlahy, dřevěný dvojdřez, přepravní vozík na pokrmy, parapety na oknech a topné těleso. V prostoru kuchyně byly zjištěny znečištěné podlahy pod i za technologickým vybavením, znečištěné odpadové nádoby a znečištěné stroje na přípravu těsta. Ve stravovacím provozu byly silně znečištěné povrchy podlah, zejména v prostoru chodby, kde dochází k naskladnění potravin a pokrmů do chladicích a mrazicích zařízení, dále byly zjištěny znečištěné povrchy podlah ve vestavěných chladicích a mrazicích zařízeních, znečištěný přepravní vozík na gastronádoby, vypínače a zásuvky," uvádějí hygienici v závěrečné zprávě.

2210kuchyne3

V celém stravovacím provozu nebyla prováděna řádná sanitace. V době kontroly byly při vstupu do skladových prostor zjištěny přepravky, odložený mrazicí box na nanuky, vše bylo uloženo u schodů vedoucích do prostor přízemí, kudy vchází zaměstnanci do provozovny. Ve stejném prostoru docházelo k příjmu zboží a expedici pokrmů. Některé dveře ve stravovacím provozu byly místy znečištěné a poškozené.

V době kontroly bylo zjištěno velké množství kbelíků, barelů a různých plastových nádob s biologickým odpadem a použitým olejem (cca 100 l) ve skladu na biologicky rozložitelný odpad, kde byla naměřena teplota prostředí +22,1 °C (měřeno teploměrem Krajské hygienické stanice). "V místnosti byl subjektivně cítit silný zápach, dle sdělení provozního vedoucího zde byl uložen biologický odpad i z výdejny EPRU I. Smlouvy o likvidaci odpadů nebyly v době kontroly předloženy. V době kontroly v prostoru kuchyně, kde mají probíhat pouze čisté pracovní činnosti, zaměstnankyně stravovacího provozu čistila neočištěnou cibuli, kuchyně byla v době kontroly znečištěná slupkami od cibule. V kuchyni nelze křížit čisté a nečisté pracovní činnosti, a to zejména v době, kdy je připravován výdej hotových pokrmů," pokračují hygienici ve výčtu nedostatků.

Syrové maso silně zapáchalo

V prostoru přípravy studených pokrmů byl v době kontroly umístěn konvektomat, kde bylo v průběhu kontroly tepelně upravováno syrové maso. V době kontroly bylo v mrazicím zařízení zjištěno zamrazené chlazené syrové maso (cca 8 kg) skladované v rozporu s pokyny výrobce. Syrové zamrazené maso nebylo nijak označené, silně zapáchalo a bylo v nezakryté přepravce, doklady nebyly předloženy. V chladicím zařízení bylo zjištěno velké množství (cca 100 kg) naloženého masa v přepravkách, které byly v době kontroly uloženy navrstvené na podlaze, veškeré maso bylo neznačené, neznámého původu, neznámého data dodání, doklady k masu nebyly předloženy.

2210kuchyne7

V chladicím zařízení označeném jako „Lednice chlazenek, polotovary“ byly uskladněny gastronádoby a různé plastové nádoby s hotovými pokrmy, uvařenými a zchlazenými přílohami a již tepelně upraveným masem, vše bylo zchlazeno bez jakékoli evidence a označení data výroby/spotřeby, dále zde byly uloženy chlazené pokrmy v jednoporcových obalech, které byly uloženy v červených přepravkách označených místem výdeje koncovému spotřebiteli, dle sdělení provozního vedoucího byly tyto pokrmy dodávány do automatů, v době kontroly nebyly jednoporcové pokrmy označeny.

Výše uvedené pokrmy nebylo možné považovat za bezpečné. Dle sdělení provozního vedoucího byly tyto pokrmy, přílohy a maso určené k likvidaci. Toto chladicí zařízení přitom bylo určeno pro skladování chlazených hotových pokrmů a polotovarů. Byla nařízena likvidace veškerých nebezpečných potravin a pokrmů odbornou firmou, doklad o likvidaci předloží provozovatel Krajské hygienické stanici.

"Zjištěný stav nevylučoval možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, mohlo dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniklo riziku ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, současně byla nařízena sanitace provozovny a likvidace závadných potravin a pokrmů. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny," stojí v závěru zprávy od krajských hygieniků.

Za zjištěné nedostatky bude provozovateli uložena sankce.

Foto

2210kuchyne1

2210kuchyne4

2210kuchyne5

2210kuchyne6

2210kuchyne8

2210kuchyne9

2210kuchyne10

2210kuchyne11

2210kuchyne12

2210kuchyne13

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru