V Chomutově čistí půlhektarové jezírko bakteriemi! Jak to funguje?
V Chomutově čistí půlhektarové jezírko bakteriemi. Foto zdroj: Město Chomutov
Chomutov

Chomutov - O betonové jezírko na Březenecké se nyní starají bakterie.

„Tato ekologická metoda je v České republice osvědčeným řešením. V Chomutově ji zkoušíme poprvé a doufáme, že splní naše očekávání. Usazeniny bahna na dně jezírka se prostřednictvím bakterií dají snížit až o desítky centimetrů. Pokud nás metoda přesvědčí, tak ji v příštím roce aplikujeme na vyčištění jezírka v městském parku“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Mutinská.

Odbor životního prostředí zvažoval různá řešení, jak dostat usazeniny z půlhektarového jezírka. Jedním z nich byl i sací bagr, který odbahňoval Kamencové jezero. Nejvhodnější metodou se ukázala aplikace bakterií.

„Speciální bakteriální směsí posypeme hladinu. Množství směsi určíme podle rozlohy vodní plochy a rozprašujeme ji celkem šestkrát. Při každé další aplikaci se dávka posypu snižuje,“ upřesnila Dagmar Mutinská. Předpokládaný úbytek dvaceti centimetrů usazenin v přepočtu na půl hektaru vodní plochy se rovná 1000mᶟ bahna. Kromě bahna a usazenin bakterie ve vodě redukují výskyt sinic, zelených řas a škodlivých plynů. Díky této ekologické metodě je stabilizován rozpuštěný kyslík a zvyšuje se průzračnost vody.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru