Lidé odvedle: Interaktivní výstava v chomutovské knihovně nabídne neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem
ilustrační foto
Chomutov

Chomutov – Nadace Sirius, která se dlouhodobě věnuje podpoře znevýhodněných dětí, připravila ve spolupráci s Chomutovskou knihovnou interaktivní výstavu „Lidé odvedle“, určenou pro širokou veřejnost, zvláště pro žáky základních a středních škol a jejich pedagogy. Cílem expozice je přiblížit zdravé populaci, jak se žije osobám se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením.

„S projekty tohoto typu máme zkušenosti od roku 2013 a vždy se setkaly s velkým zájmem návštěvníků a také učitelů,“ říká Dana Lipová, ředitelka Nadace Sirius. „Chceme hlavně dětem a mladým lidem zajímavou formou ukázat, jak žijí hendikepovaní lidé. Nakrátko se mohou ocitnout v jejich kůži a podívat se na svět jiným pohledem."

Edukativní expozice „Lidé odvedle“ je putovní, aby oslovila co nejvíce návštěvníků. Nyní se poprvé představuje na severu Čech, kde ji až do ledna 2022 hostí Galerie Lurago Chomutovské knihovny. Poté se inventář přesune do Jičína a dále bude pokračovat do Rakovníka a Pardubic.

Úspěšnou premiéru si výstava odbyla před rokem v Západočeském muzeu v Plzni, následně zavítala do Humpolce.

Výstava jako výlet plný překážek

Podtitul „Neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem“ vystihuje interaktivní formu výstavy, která zábavnou formou zve návštěvníka na skutečný výlet: od přípravy na cestu, přes orientaci v terénu a použití dopravního prostředku, až po zážitky z cest. V expozici proto nechybí například model autobusu nebo temný tunel znesnadňující orientaci.

Výstava je rozdělena do několika etap, věnovaných jak různým úkonům, tak jednotlivým zdravotním znevýhodněním. Návštěvníci si zde osobně vyzkouší, jak se musí hendikepovaní lidé, dospělí i děti, vypořádat s různými životními situacemi, které jsou pro zdravého člověka bezproblémové, ale pro zdravotně znevýhodněné mohou představovat překážku.

Návštěvníci se na „výletě“ rovněž seznámí se zásadami správné komunikace s hendikepovanými osobami a dozví se, jak jim citlivě, a přitom účinně nabídnout pomoc. Na ztvárnění výstavy se podíleli specialisté na pomoc hendikepovaným. „Jedna věc je o hendikepech mluvit, ale úplně něco jiného je vyzkoušet si, jaké to je, pohybovat se s nějakým zdravotním znevýhodněním,“ vysvětluje Vladimíra Tvrdková, manažerka projektu.

„Pro návštěvníky to je zážitek, který si mohou zapamatovat po celý svůj život a díky tomu třeba lépe pomoci zdravotně postiženému člověku v mnoha běžných životních situacích.“

Metodické pokyny usnadní práci pedagogům

Výstava je otevřena široké veřejnosti, především je však zaměřena na žáky základních a středních škol. I proto byla zvolena hravá a interaktivní forma, která děti zapojí do děje a zábavným způsobem jim přiblíží život lidí s postižením. Návštěvníkům výstavy jsou k dispozici také pracovní listy a pro učitele metodické pokyny k daným tématům, která mohou využít při práci ve svých hodinách.

Některé etapy výstavy, zvláště ty, které přibližují zrakové komplikace, vyžadují zapojení rukou a hmatu. Proto byla přímo v expozici přijata zpřísněná hygienická opatření, včetně umístnění více stojanů pro dezinfekci rukou. „Mysleli jsme přitom jak na zdraví návštěvníků, tak na ilustraci toho, že dodržování hygienických pravidel ve veřejném prostoru je součástí celkové ohleduplnosti nejen k zdravé populaci, ale především k spoluobčanům se zdravotním postižením,“ doplňuje Vladimíra Tvrdková.

Výstava se koná od 22. října 2021 do 21. ledna 2022 v Galerii Lurago, která je součástí Chomutovské knihovny. Vstupné na výstavu činí 10 korun pro veřejnost, školní kolektivy mají vstup zdarma. Návštěvy školních skupin je nutné objednávat předem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru