U budoucího velkého jezera mezi Mostem a Chomutovem může být průmyslová zóna, navrhli studenti. Je to i vize těžarů
Lokalita lomu ČSA. Zdroj: EC Most
Chomutov

Mostecko - V roce 2020 připravilo Ekologické centrum Most pro Krušnohoří ve spolupráci se Severní energetickou a.s. projekt „Vizionáři Mostecka“. Projekt byl určen studentům základních a středních škol na Mostecku. Jeho hlavním úkolem bylo získat informace o tom, jak si budoucnost regionu představuje nejmladší generace a jakým směrem by se podle jejich mínění měla ubírat rekultivace lomu ČSA po ukončení těžby.

Vítěznou prací se stal projekt studentů Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově. V současné době se stále hledáme vhodné jméno pro nově vznikající jezero, teď by Ekologické centrum Most rádo znalo váš názor na jeho budoucí využití, konkrétně využití jihovýchodní části zájmového území.

Jak to vidí v plánech mladí lidé? V jihovýchodní oblasti, kde navazuje těžební prostor na průmyslové objekty v Komořanech, plánují Vizionáři rozšířit rekultivovanou plochu a vznik průmyslové zóny, jako zdroj volných pracovních míst. Tato zóna bude vhodně navazovat na hlavní koridor propojující Most s Chomutovem.

Kolem celého objektu se vysadí smíšený les, který oddělí průmyslovou zónu od zbytku rekultivované oblasti, která bude sloužit spíše k rekreačním účelům. Některé plochy okolo plánované průmyslové zóny jsou již zalesněny, což zjednoduší následnou rekultivaci.

Plány versus realita

V jihovýchodní části v místě obslužných areálů lomu ČSA může průmyslová zóna vzniknout téměř okamžitě, a dokonce i v souběhu s postupným ukončováním těžby. Areál lomu má ideální technické a dopravní zázemí jsou zde veškeré inženýrské sítě a technická infrastruktura. Vynikající je i dopravní obslužnost areálu díky železničnímu a komunikační propojení.

Co vy na to?

Souhlasíte s našimi Vizionáři nebo byste v této části území viděli raději něco jiného.

Pro vaše názory a diskuzi je k dispozici facebooková skupina VIZIONÁŘI MOSTECKA 2021.

Pro ty, kteří se chtějí zapojit do diskuze, ale nemohou nebo nemají Facebook, mohou využít odkaz zde.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru