Nádraží v Trnovanech u Žatce by mohlo sloužit ke vstupu turistů do chmelařské krajiny
Foto: město Žatec
Chomutov

Žatec – Koordinační jednání, jehož tématem byl další osud a rozvoj železniční dopravy na trati Lužná u Rakovníka – Žatec – Chomutov, proběhlo před nedávnem na radnici v Žatci.

V nedávné minulosti uvažoval Středočeský kraj o omezení provozu na trati, a to kvůli vysokým finančním nákladům, jimž neodpovídal zájem cestujících. Zachován měl být pouze víkendových provoz. V současné době se ale prověřuje možnost rozvoje potenciálu trati i celé oblasti. Uvažuje se tak o případném rozšíření provozu, a to nejen o víkendech, ale i ve všedních dnech. Trať by totiž mohla výrazně pomoci podpoře cestovního ruchu na pomezí Středočeského a Ústeckého kraje, tím by se zároveň zvýšilo její využívání a efektivita provozu. Podmínkou je však zajištění financování těchto nových spojů, ale i zlepšená koordinace a návaznosti na ostatní autobusové linky v oblasti.

Středeční jednání proběhlo díky iniciativě města Žatec, které stojí nejen o zachování, ale hlavně o další rozvoj železnice mezi Lužnou a Chomutovem, a to i v souvislosti s nominací Žatce a okolní chmelařské krajiny na Seznam světového dědictví UNESCO. V žateckých plánech figuruje nádraží v Trnovanech jako významné místo, které by mohlo být vstupem pro návštěvníky do chmelařské krajiny kolem nedalekého Stekníku, sdělil v úvodu starosta města a doplnil informace o realizaci cyklotrasy vedoucí tímto územím.

Schůzky se vedle zástupců města a zástupce Integrované dopravy Středočeského kraje zúčastnili například pracovníci Národního památkového ústavu, Národního technického muzea a Muzea Českých drah v Lužné nebo zástupci Českých drah a Správy železnic. Z jednání vyplynula podpora pro zachování trati, ale také se objevily první záměry na oživení provozu. Ten by mohla podpořit třeba koordinace akcí železničních muzeí v Chomutově a Lužné, zámku Stekník, žateckého Chrámu Chmele a Piva i dalších organizátorů. V rámci jednání zazněla také informace, že budovy nádraží v Trnovanech, které jsou aktuálně v procesu prohlášení za kulturní památku, bude Správa železnic nabízet k prodeji, protože pro ně nemá využití. Do budoucna by ale nádraží mohlo sloužit právě k podpoře turismu v regionu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru