Most - První prezident Tomáš G. Masaryk dorazil do Mostu. Sochu první české hlavy státu přivezli ve středu ráno do areálu technických služeb sochaři a restaurátoři Jaroslav a Ondřej Šindelářovi, kde bude ležet do doby, než bude připravený podstavec na konečném místě v centru města.

Ukládání sochy T. G. Masaryka na dočasné místo před jejím konečným umístěním k mosteckému divadlu. Foto: www.e-mostecko.cz

Na obnově sochy ze starého Mostu, ze které se dochovaly pouze kusy, pracovali restaurátoři několik měsíců. Sádrový model byl poté odvezen do slévárny v Mníšku u Liberce, kde získal Masaryk svou konečnou podobu odlitím z bronzu. "Nyní je třeba stavebně připravit podstavec sochy, která bude umístěna v centru města, na travnaté ploše mezi divadlem, hotelem Cascade a magistrátem. Slavnostní odhalení sochy je naplánováno na 27. červen letošního roku," informovala Klára Vydrová z mosteckého magistrátu.

Na sochu přispívali lidé ve veřejné sbírce. Tu vyhlásilo město Most a konala se od 1. března 2012 do konce loňského roku. Na obnovení odlitku se podařilo od občanů a firem získat více než 868 tisíc korun. Celkové náklady na zhotovení sochy představují zhruba dva miliony korun.


Socha TGM v Mostě měla pohnutý osud. Dvakrát ve své historii byla odhalena a dvakrát sejmuta. Myšlenka na zhotovení pomníku TGM vznikla v roce 1933, odhalena byla 28. října 1935. Nacisti ji sejmuli v říjnu 1938, zpět na místo byla vrácena v září 1946, definitivně pak odstraněna v dubnu 1955. Poté byla přemístěna do muzea a v roce 1978 dokonce rozřezána. První pokus o obnovení sochy na přelomu let 1989/90 nevyšel. Myšlenka na obnovu sochy byla opět oživena v létě 2011 v SBD Krušnohor, stáli za ní konkrétně Jaroslav Šindelář, Jan Beran, František Ryba a Václav Valný.

Zdroj: Magistrát města Mostu


REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru