Dočkají se v zooparku po letech opět mláděte? Za osamocenou soví dámou přicestoval partner až ze Švédska
Roční samec puštíka vousatého bude nově dělat společnost soví dámě. Foto Miroslav Brtnický
Zajímavosti

Chomutov - Ještě se neviděli, ale snad to bude láska na první pohled. Do chomutovského zooparku přibyl v těchto dnech nový přírůstek - roční samec puštíka vousatého, který bude dělat společnost zdejší osamocené soví dámě. Zoologové doufají, že pár v budoucnu úspěšně zahnízdí a společně vyvede mladé.

Sovího mládence přivezli před týdnem ze švédské zoo, zatím se v zooparku rozkoukává. Svou milou ještě neviděl. „Nejprve si potřebuje zvyknout na zdejší prostředí, v nejbližších dnech je už ale dáme do voliéry k sobě,“ dodává k tomu zoolog Miroslav Brtnický.

Odchov mláďat puštíků vousatých není žádnou samozřejmostí. Zoopark je chová již sedmnáct let a prozatím se to povedlo jednou. Ani s novým párem není nic zaručeného. „Samec je ještě mladý, takže jestli spolu zahnízdí, bude to nějakou dobu trvat,“ přitakává Brtnický. „Rozhodně ale doufáme, že se to podaří.“

Puštík vousatý je velká sova, na délku těla dokonce přerůstá výra velkého. Není však tak mohutný. Jméno dostal podle bílých peříček zespodu lemujících jeho masku, což budí dojem bílého kníru.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru