Chomutovskou samičku orlosupa vypustí na svobodu v horách Andalusie
Mládě chovatelé už letecky přepravili do chovného centra na jihu Španělska, kde mladou samici brzy vypustí do volné přírody. Zdroj: Zoopark
Zajímavosti

Chomutov - Úspěšný transport přes půl Evropy má za sebou tříměsíční mládě orlosupa bradatého z chomutovského zooparku. Chovatelé ho začátkem týdne letecky přepravili do chovného centra na jihu Španělska, kde mladou samici brzy vypustí do volné přírody.

Orlosupí slečna dorazila do reintrodukční stanice v pořádku a v zooparku se teď těší na další novinky. „Určitě nás budou informovat, až ji vypustí do přírody. Odhadujeme, že to bude v nejbližších dnech,“ říká vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Takhle se mláďata vypouští

Ptáci se vysazují do hnízd na skalní římsy ještě v době, kdy neumějí létat, aby si na dané místo zvykli jako na nový domov. Kvůli lepší socializaci a motivaci se na jedno místo zpravidla umisťují dvě nebo tři mláďata. Chovatelé jim zpočátku zajišťují potravu, kterou by jim za jiných okolností přinášeli rodiče. Po vylétnutí se mladí ptáci přikrmují ještě několik dalších měsíců a pracovníci chovného centra je dlouhodobě monitorují.

Chovatelka Věra Topičová přiznává, že každý takový transport doprovázejí smíšené pocity. „Mám obrovskou radost, když si pak čtu zprávy, jak naše mládě dospívá a přelétává z jedné skalní římsy na druhou,“ líčí. Zároveň však dobře ví, že příroda dokáže být nesmlouvavá. Zima, predátoři a další možná nebezpečí mladého dravce řádně prověří a ze Španělska nemusí přicházet jen dobré zprávy. „Stále ale převažuje radost. Je to hezké završení úspěšného odchovu,“ dodává chovatelka.

Chomutovská zoo chová pár orlosupů bradatých už od roku 1999, letošní samice byla jejich čtvrtým mládětem. První se vylíhlo v umělé líhni a poté odcestovalo za náhradními rodiči do Rakouska. V následujících letech už šlo o odchovy přímo pod rodiči.

Návraty do volné přírody

Nejde o první mládě, kterým se zoopark zapojil do reintrodukčního programu orlosupů. V roce 2017 bylo jedno společně s dalšími dravci vypuštěno ve stejné oblasti Andalusie, národním parku Sierra de Castril. Samice vylíhnutá loni zase ve stanici Green Balkans vytvořila s mladým samcem budoucí chovný pár, jehož mláďata pak chovatelé budou vypouštět do bulharských hor. „Náš podíl na návratu zvířat do volné přírody sice běžným návštěvníkům zůstává skrytý, my ho ale vnímáme jako jedno z důležitých poslání zooparku,“ dodává k tomu ředitelka Věra Fryčová.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru