Konec července moc nezahřeje, vypadá to na další dávku severáku
Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Počasí není korektní. V České republice, potažmo ve střední Evropě, rozhodně ne. Namísto spalujících veder a překonávání teplotních rekordů, před čímž jsme neustále varováni takzvanými odborníky (bez ohledu na roční období, takže klidně i v lednu, když mrzne, až praští), se k nám valí vzduch ze severního Atlantiku, nedávno (ve čtvrtek 27. července) až ze Severního ledového oceánu, respektive Barentsova moře (ve Verneřicích na Děčínsku srazil rtuť teploměru až k 7,3 °C a taková zima nebyla ani v norském Skarsvågu, nejsevernější obci kontinentální Evropy, kde rtuť teploměru nešla pod 7,6 °C).

Páteční den neboli 28. červenec sice už byl teplejší, lépe řečeno letní (hlavně na Litoměřicku a Mostecku, tam měli až 28 °C), avšak s letními teplotami se zanedlouho opět rozloučíme. Tlakové níže pohybující se mezi východním pobřežím Kanady, Britskými ostrovy a Skandinávií k nám totiž pošlou vzdoušek pocházející z dálného severu, konkrétně z Arktidy. I když se cestou v rámci možností ohřeje, radovánky u vody budou spíše pro otužilce... Otužování zdar!

29. července ještě rozhodně nezmrzneme. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo 24 až 28 °C s tím, že nejnižší ranní teploty se budou pohybovat kolem 18 až 14 °C. Obloha bude většinou oblačná až polojasná, pouze ve večerních hodinách přechodně skoro jasná až jasná. Na 100 % se objeví přeháňka nebo bouřka, samozřejmě ne na každém místě našeho kraje.

30. července také nepřekvapí přeháňky nebo bouřky, jmenovitě v odpoledních hodinách, ale bude jich o poznání méně než v sobotu. Tepla ubude, nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 21 až 25 °C. A co se nejnižších ranních teplot týče, ty zamíří k hodnotám kolem 17 až 13 °C.

31. července skončí druhá třetina meteorologického léta, první „poločas“ letních prázdnin a mimo jiné několikadenní letní epizodka. Pondělní nejvyšší odpolední teploty se totiž zastaví mezi 20 až 24 °C, ačkoli sem tam by pětadvacítka padnout mohla (na klasických místech jako jsou Doksany či Kopisty, rozumíme si). Ráno docela zchladí, a to nejnižšími teplotami kolem 15 až 11 °C. Oblačnost chybět nebude a v první polovině dne z ní možná i něco kápne.

V prvních srpnových dnech to prozatím vypadá na velkou oblačnost s nějakými těmi dešťovými kapkami a teplotními maximy do 20 až 22 °C. Počasí si prostě dělá co chce, má vlastní hlavu, své vlastní pojetí demokracie. A na tom se s největší pravděpodobností nikdy nic nezmění...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru