Chomutovsko - Situace na trhu práce na Chomutovsko se v únoru nezměnila. Nezaměstnanost v okrese zůstala na stejné hodnotě jako v lednu a Chomutovsko je na osmém místě v počtu lidí bez zaměstnání. Nyní je zde 9,6 procenta práceschopných obyvatel bez práce. Celorepubliková míra nezaměstnanosti se zatím zastavila na hodnotě 6,3 procenta a práci nemá v celé ČR 461 tisíc lidí.

Situace na pracovním trhu odpovídala v uplynulém měsíci běžnému vývoji. Letošní čísla jsou ale mnohem pozitivnější.

„V řadě krajů se dostáváme v počtu uchazečů o zaměstnání na úroveň z doby před hospodářskou krizí. Letošní únorová hodnota je nejnižší od roku 2009. Tehdy bylo bez práce necelých 429 tis. lidí. Důvodů je hned několik – mírná zima, stále rostoucí počet volných pracovních míst, proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli a samozřejmě celková hospodářská situace v ČR. S příchodem teplejšího počasí se rozjedou sezónní práce a zaměstnavatelé začnou nabírat další pracovníky," říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost tak bude podle ní s největší pravděpodobností i nadále klesat. Už nyní v některých regionech roste poptávka po pracovnících ve stavebnictví, v rámci jarních úklidových prací, v lázeňství či turismu.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v únoru 74 regionů. Nejvyšší v okresech Rychnov nad Kněžnou (o 6,6 %), Rokycany a Česká Lípa (shodně o 4,2 %), Písek (o 4 %), Trutnov (o 3,8 %), Klatovy (o 3,7 %), Praha - západ a Jičín (shodně o 3,6 %) a Mladá Boleslav (o 3,3 %). Naopak nárůst podílu nezaměstnaných osob hlásí 3 regiony - Teplice (o 2,7 %), Most (o 1,5 %) a Chomutov (o 0,3 %).

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Praha - východ (2,6 %), Rychnov nad Kněžnou (2,8 %), Mladá Boleslav (3,4 %), Rokycany (3,6 %), Praha-západ (3,7 %), Benešov (3,9 %), Jičín (4,1 %), Praha, Plzeň-jih a Plzeň-město (shodně 4,2 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most (11,5 %), Bruntál (11,4 %), Karviná (11 %), Ústí nad Labem (10,4 %), Ostrava - město (10,1 %), Jeseník, Znojmo (shodně 10 %) a Chomutov (9,6 %).

Na jedno volné pracovní místo připadají v současné době 4 uchazeči. Z toho nejvíce v okresech Karviná (20,5), Ústí nad Labem (15), Chomutov (14,5), Most a Bruntál (shodně 11,7), Hodonín (11,1), Znojmo (10,9) a Jeseník (10).

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či obsluhu pojízdných zařízení. Dále hledali kuchaře (kromě šéfkuchařů), pomocné pracovníky v oblasti těžby a stavebnictví, prodavače, uklízeče, číšníky a servírky, pekaře, zdravotnický personál, šičky, učitele, prodavače vstupenek, obchodní zástupce, pracovníky v administrativě, pojišťovnictví, realitách, finančnictví a informačních službách, operátory call center nebo vychovatele ve školách v přírodě.

Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. svářeč, obráběč kovů, zámečník, elektrikář, seřizovač, nástrojář, soustružník, mechanik, obsluha CNC strojů). Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance. V tomto ohledu se Úřad práce ČR snaží prostřednictvím nástrojů a opatření APZ podpořit růst zaměstnanosti. Velký důraz klade na prohloubení poradenství a individuálního přístupu jak ve vztahu k uchazečům a zájemcům o zaměstnání, tak i k jednotlivým zaměstnavatelům. Za zmínku stojí důraz na organizaci výběrových řízení či předvýběrů vhodných uchazečů o zaměstnání, které ÚP ČR zajišťuje pro zaměstnavatele na základě jejich konkrétních požadavků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru