Osudové devítky. V galerii Kryt si připomenou 30. výročí pádu komunismu výstavou dobových fotografií
ilustrační foto
Chomutov

Klášterec nad Ohří - Na řadu opět přichází série Osudových devítek a s nimi druhá výstava věnovaná roku 1989 a 30. výročí pádu komunistického režimu, které si v galerii Kryt připomeneme výstavou fotografií Lenky Hatašové a Miroslava Rady.

Lenku Hatašovou určitě nemusíme dlouze představovat, v galerii Kryt uvidíme její tvorbu již podruhé, poprvé to bylo v roce 2017 s výstavou Obrazy Izraele, a tentokrát k nám přiveze a představí dosud nepublikované fotografie z průběhu revoluce 1989 Praze. K fotografování ji přivedl její otec, který pracoval jako fotograf v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži. Lenka Hatašová se věnovala válečné fotografii, zachytila válečný konflikt v Jugoslávii, a také fotografování tenisových Grand Slamů Australian Open, French Open, Wimbledon a US Open. Na konci devadesátých let se začala věnovat portrétům slavných, např. v sérii fotografií V jiném světle.

Miroslav Rada se narodil v únoru 1948 a pochází z Oseka. Fotografování se věnuje téměř 50 let, je držitelem ceny Czech Press Photo. Pracoval v okresním kulturním středisku v Ústí jako fotograf a poté vystřídal několik celostátních i regionálních deníků, mezi nimi Severočeský deník, Vltava Labe, Šíp, Metropol, pracoval v ČTK, momentálně pracuje v Deníku Chomutovska. Své fotografie prezentoval na již na 22 výstavách, ta poslední proběhla v Senátu parlamentu České republiky a v Chomutově pod názvem Samet a uhlí. Celý život se zabývá reportážní fotografií a v galerii uvidíme jeho fotografie dokumentující průběh a dozvuky sametové revoluce v Ústeckém kraji.

Vernisáž druhé výstavy ze série Osudových devítek s názvem 30 + 30 se v galerii Kryt uskuteční 8. listopadu 2019 v 17:00 a navštívit jí můžete až do 6. prosince.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru