V Chomutově začne od ledna fungovat nízkoprahové denní centrum. Pomůže lidem v nouzi
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutov – Díky rekonstrukci objektu v Kochově ulici, který dosud sloužil pouze jako noclehárna pro muže, mohlo dojít k rozšíření stávajících služeb. „Od 1. ledna 2020 zde budou vyhrazena místa také pro ženy a nově vznikne služba nízkoprahového denního centra pro muže i ženy,“ prozradil náměstek primátora pro sociální oblast Milan Märc.

Sociální služba nízkoprahového denního centra nebyla v Chomutově dosud poskytována. Nejbližší centrum se nachází ve dvacet kilometrů vzdáleném Klášterci nad Ohří. „Prostřednictvím ambulantní služby spojené s poskytnutím přístřeší je uživatelům umožněno řešit vlastní nepříznivou situaci a pomáhat jim snižovat jejich závislost na systému sociálních služeb,“ vysvětlila vedoucí služby z organizace K srdci klíč Hana Pitterlingová.

Služeb noclehárny budou moci muži a nově i ženy využívat od 1. ledna 2020 každý den od 19 hodin do 7 hodin ranních. Primárně jim bude poskytnuta možnost ubytování a zajištěna je také pomoc při osobní hygieně, případně poskytnutí podmínek pro osobní hygienu.

„Stávající kapacita deseti mužských lůžek byla navýšena o dvě lůžka vyhrazená pro ženy. Stejný počet uživatelů pojme i nízkoprahové denní centrum, kde budou návštěvníkům k dispozici dva sociální pracovníci. To bude možné využívat denně od 8 do 13 hodin a od 14 do 18 hodin,“ uvedla vedoucí Centra komunitního plánování Jana Hronová.

Služby centra jsou rozšířené o poskytnutí stravy, nově se zde budou v zimních měsících vydávat polévky, které byly dosud rozdávány v hlavní budově chomutovského magistrátu, a zajištěna je také pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů nebo při obstarávání osobních záležitostí.

„Snahou organizace K srdci klíč, o. p. s., která bude služby provozovat, je podpořit schopnosti a dovednosti klientů, aby se dokázali začlenit zpět do pracovního procesu a získat tak samostatné bydlení. Zároveň jsou podporováni ke zvýšení vlastní samostatnosti, sebevědomí, odpovědnosti a k posílení svých kompetencí,“ doplnila Pitterlingová.

Nízkoprahové denní centrum spojené s noclehárnou se nachází v Kochově ulici 3957 a využívat jich mohou osoby starší 18 let. Náklady na stavební úpravy a celkovou rekonstrukci objektu činily 2,6 milionu korun a byly plně hrazeny z rozpočtu města.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru