Ústecký kraj - Během loňského roku vyplatil Úřad práce ČR v poukázkách téměř 79 tisíc dávek v celkové hodnotě přesahující 122 milionů korun. Nejčastěji obdrželi klienti část příspěvků v této podobě v Ústeckém, Zlínském a Středočeském kraji.

Místo peněz vyplácí některým klientům úřad práce poukázky. Ilustrační foto

Úřad práce ČR začal intenzivněji využívat pro výplatu dávek pomoci v hmotné nouzi poukázky od 1. září 2014. Do konce roku tehdy vyplatil touto formou 15 733 dávek v celkové hodnotě 23 500 tis. Kč. V průběhu loňského roku pak změnil výplatu v rámci 75 719 příspěvků na živobytí a vyplatil lidem v podobě poukázek 119 milionů korun. V případě mimořádné okamžité pomoci se jednalo o 3 226 dávek v hodnotě necelé tři miliony korun.

Jak už bylo řečeno, prostřednictvím poukázek vyplácí ÚP ČR klientům část příspěvku na živobytí a část vybraných dávek mimořádné okamžité pomoci. Opatření má napomoci tam, kde příjemce využije, nebo by mohl využít, dávku k jinému účelu, než k jakému ji ÚP ČR už poskytl, nebo teprve poskytne.

V tomto ohledu velmi dobře funguje spolupráce s republikovou i městskou policií.

„Policisté a strážníci kontrolují každý den bary, herny a hráče, kteří se v nich oddávají hazardu. Prověřují také osoby, které jsou pod vlivem alkoholu, návykových látek nebo třeba narušují pořádek a čistotu na veřejných prostranstvích. Jakmile získají podezření, že se jedná o příjemce dávek pomoci v hmotné nouzi, nahlásí tuto skutečnost Úřadu práce ČR," vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Pokud se následně prokáže, že tito lidé skutečně utrácejí příspěvek na živobytí v herních automatech, za alkohol či tabákové výrobky a následně jim chybí finance na nákup jídla či hygienických prostředků, zejména v případě rodin s malými dětmi, začne jim ÚP ČR vyplácet část obnosu v poukázkách.

Využívání tzv. kombinované formy výplaty dávek přináší, i přes určitou administrativní náročnost, pozitivní efekty.

„Praxe ukazuje, že toto opatření pomáhá řešit problémové situace, do kterých se někteří klienti dostávají," upozorňuje ředitelka Odboru pro sociální věci Generálního ředitelství ÚP ČR Zdeňka Cibulková.

Její slova potvrzuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem Radim Gabriel: „Evidujeme případy, kdy klient na základě změny výplaty dávek podstoupil léčbu gamblerství, alkoholismu i drogové závislosti. Svůj díl na tom má i pozitivní přístup zaměstnanců ÚP ČR a jejich ochota individuálně řešit sociální situaci příjemců. Některé z nich rozdělení výplaty dávky motivovalo i k nástupu do zaměstnání."

„Dokonce jsme zaznamenali situace, kdy si klienti o výplatu dávky v poukázkách sami požádali. Na jednom z našich pracovišť nám příjemce příspěvku na živobytí sdělil, že díky tomu pije méně alkoholu a má více peněz na jídlo," doplňuje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Poukázky na přímý odběr zboží slouží k nákupu potravin, základních hygienických prostředků, dětského a lékárenského zboží, školních potřeb a oděvů. Tedy zboží, které zajistí osobě v hmotné nouzi základní životní podmínky. Poukázky není možné použít na nákup alkoholu a tabákových výrobků.

Kromě výplaty části dávky věcnou formou, je alternativní možností rovněž využití institutu zvláštního příjemce. Tedy situace, kdy s poskytnutou dávkou hospodaří ve prospěch oprávněného např. sociální pracovník.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru