Chomutov - Tři v zooparku odchované laně jelena bucharského opustily koncem minulého týdne Českou republiku a nyní se již aklimatizují ve svém novém domově, v ZOO Miskolc v Maďarsku. Transport zvířat zajišťovali pracovníci maďarské zoologické zahrady.

Jelen bucharský v zooparku. Foto: zoopark

Jeleny bucharské chová v současné době pouze osm institucí, které jsou registrovány v evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií – EAZA, a jedno privátní chovné centrum pro jeleny. „V zooparku je mohou návštěvníci pozorovat od roku 2003, od roku 2011 vedeme evropskou plemennou knihu,“ uvedl vedoucí zoologického oddělení Miroslav Brtnický.

Jeleni bucharští pocházejí ze střední Asie z oblastí na jih a východ od Aralského jezera zejména z okolí řek Amudarja a Syrdarja. Jejich areál rozšíření zasahuje až na území severního Afghánistánu. Na rozdíl od jiných jelenů jsou tito schopni žít v místech, kde letní teplota dosahuje více než 45 stupňů.

Rozvoj zemědělství, budování odvodňovacích a zavlažovacích kanálů, pytláctví, pastva dobytka, kácení stromů a keřů podél řek způsobili, že v roce 1999 byl ve volné přírodě zaznamenán alarmující počet pouhých 350 jedinců. Na základě této skutečnosti vznikl program na záchranu jelenů bucharských, který podepsaly vlády států Uzbekistánu, Kazachstánu, Turkmenistánu a Tádžikistánu. Na území těchto čtyř států se nachází šest rezervací, kde se v průběhu deseti let podařilo zvýšit počty těchto jelenů o více než tisíc jedinců, což jednoznačně potvrdilo úspěšnost projektu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru